ТРНОВО- Успјешна година за Трново упркос проблемима

157

Општина Трново једна је од ријетких која је у континуитету ликвидна и нема кредитних задужења, а година на измаку је, упркос свим проблемима, била успјешна, изјавио је Срни начелник Драгомир Гаговић.

„За разлику од већине других локалних заједница у Републици Српској, ми још санирамо посљедице рата, а у овој години настављено је отклањање посљедица поплаве од прије двије године“, изјавио је Гаговић.

Гаговић је навео да су у 2023. години значајна средства уложена у реконструкцију фасаде ветеринарске станице, крова Дома здравља и „Поште“, а тренутно се изводе радови на објекту општине.

„Изграђена су и четири моста, које је однијела поплава прије двије године“, рекао је Гаговић и изразио наду да ће сви радови који су спроведени на регулацији притока Жељезнице у наредном периоду спријечити понављање катастрофалних поплава из претпрошле године.

Он је истакао да је највећа инвестиција у овој години била изградња резервоара и водоводне мреже на Јахорини, вриједности око милион КМ.

„Заједно са овим, укупна капитална улагања у 2023. години износила су око два милиона КМ, што је око 40 одсто општинског буџета“, прецизирао је начелник Трнова и напоменуо да општина уредно извршава све обавезе које се финансирају из буџета.

Према његовим ријечима, надлежно министарство у Влади Републике Српске дало је сагласност за нацрт буџета општине Трново за 2024. годину, у којем су око два милиона намијењена за капиталне пројекте.

„Овогодишњи буџет износио је око 4,5 милиона, а за наредну је планиран у износу од 4,8 милиона КМ. Највећи планирани пројекат за 2024. годину је набавка пречистача и пратеће опреме на изворишту градског водовода на ријеци Љуштри, за шта је предвиђен око милион КМ“, најавио је Гаговић.

Он је рекао да су за идућу годину, уз обнову кровова на неколико зграда и асфалтирање путева, планирани и радови на путу на дијелу Јахорине који се налази на подручју општине Трново у вриједности око 500.000 КМ, што треба да допринесе бољем изгледу тог дијела планине.

Гаговић је подсјетио да се на подручју општине Трново, осим Јахорине, налази и планина Трескавица, на којој раде два планинарска дома, а ове године је на Трескавици је у употребу пуштена и можда најдужа ферата у Републици Српској.

„У подножју Трескавице је позната туристичка дестинација Рајски до, за коју имамо урађен регулациони план, али тренутно не можемо да дођемо до података ко је приватизовао комплекс изнад некадашњег истоименог хотела како бисмо могли да пређемо на наредне активности“, навео је Гаговић.

Он је подсјетио да на подручју Трнова постоје и друга излетишта, попут Казана и Годињске баре.

Оцијенивши да се Трново, када је ријеч о привреди, не може похвалити, Гаговић је као успјешан примјер издвојио Шумско газдинство „Трескавица“, за које је рекао да од оснивања до данас послује без губитака.

„На Јахорини, дијелу који територијално припада Трнову, налази се велики број угоститељских и смјештајних објеката капацитета око 4.000 кревета“, навео је Гаговић.

Начелник Трнова навео је да на подручју ове општине послује и више малих приватних колектива који запошљавају по петнаестак радника.

Истичући да је ријеч о вишемилионској инвестицији, Гаговић је изразио наду да би у идућој години требало да буде отворен барем дио пријератног хотела „Трескавица“ у Трнову, који је приватизован прошле године.

„И кад би се појавио неки инвеститор – проблем би била радна снага јер на тржишту рада имамо петнаестак радно способних“, навео је начелник Трнова.

Гаговић је подсјетио да ова локална заједницама годинама издваја новац за пронаталитетну политику, па за рођење дјетета даје 1.000 КМ, за упис у први разред 500 КМ, обезбјеђује бесплатан превоз за средњошколце до школа у Источном Сарајеву.

„Упркос овим мјерама и давањима, као и чињеници да је у посљедње двије и по године запослено седамдесетак људи, млади се чим стекну услове одлучују за куповину стана у Источном Сарајеву. Процес миграција из мањих средина у веће центре тешко је зауставити, а присутан је и у другим дијеловима Републике Српске“, констатовао је Гаговић.

Начелник Трнова навео је да се ових дана приводи крају санација одрона на магистралном путу од Источног Сарајева.

„Нажалост, једина бензинска пумпа на подручју општине је затворена, а до сада се није нашао купац за њу, тако да од пумпе у Крупцу, на излазу из Источног Сарајева, до Миљевине сада нема бензинске пумпе“, рекао је Гаговић.

С обзиром на то да се Трново налази на магистралном путу који од Источног Сарајева, односно Сарајева, води ка Фочи и даље ка Требињу и Црној Гори, Гаговић је навео да постоје аутобуске линије у свим овим правцима, напомињући да је ово мјесто аутобуски добро повезано.

/Срна/