ИСТОЧНА ИЛИЏА- Уговори о стипендирању потписани са 49 студената

250

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић потписао је данас уговоре о стипендирању са 49 студената са подручја ове локалне заједнице и учеником генерације Средњошколског центра „Источна Илиџа“.

Божовић је истакао да је за стипендије предвиђено 49.000 КМ, те да ће сваки од стипендиста добити по 1.000 КМ.

„Општина је у овој години планирала 100.000 КМ за помоћ студентима са подручја Источне Илиџе, а разлика неутрошених средства ће до краја године бити потрошена једнократним додјељивањем средстава студентима са мјестом боравка у Источној Илиџи који студирају на неком од јавних универзитета“, рекао је Божовић.

Он је додао да, када је ријеч о омладинској политици, општина на годишњем нивоу предвиди више од 300.000 КМ.

„То подразумијева средства намијењена за усаврашавање, односно одрађивање приправничког или волонтерског стажа, стипендирање, затим за суфинансирање набавке матурских хаљина и одијела за средњошколце, као и за одласке ученика на екскурзије и школе у природи. Када се томе додају средства која се планирају кроз пронаталитетну политику, онда је тај износ за једну буџетску годину виши од 600.000 КМ“, навео је Божовић.

Студент четврте године здравствене његе Медицинског факултета Универзитета у Источном Сарајеву на смјеру анестетичар Маријана Станић истакла је да јој стипендија много значи, прије свега за куповину уџбеника, али и за друге личне потребе.

„Хвала општини и свима који су ту да нам помогну када је потребно, а мислим да је највише потребно управо док смо на студијама“, рекла је Станићева.

Студент друге године Природно-математичког факултета Универзитета у Сарајеву, на одсјеку за биологију, Милица Ковачевић изјавила је да стипендију прима први пут и захвалила општинском руководству Источне Илиџе јер је свака помоћ значајна.

Студент четврте године Фармацеутског факултета Универзитета у Сарајеву Његош Параш, који је неколико година стипендиста општине Источна Илиџа, нагласио је да стипендија много значи студентима јер трошкови студирања нису мали.

„Ово је добар подстицај студентима да остану на подручју општине Источна Илиџа, да се даље усавршавају и граде нормалан живот“, навео је Параш.

/Срна/