ИНКЛУЗИВНИМ И СПОРТСКИМ АКТИВНОСТИМА ОЛАКШАТИ ЖИВОТ СЛИЈЕПИМ ЛИЦИМА

547

Градска организација слијепих и слабовидних Источно Сарајево у наредних осам мјесеци реализоваће пројекат „Стрелицама до свјетлости и радости“, који је одобрен у оквиру јавног позива организацијама цивилног друштва који је Градска управа Источно Сарајево реализовала у партнерству са Развојним програмом Уједињених нација (UNDP). Вриједност овог пројекта је 19.851 КМ.

Секретар Градске организације слијепих и слабовидних и потпредсједник Савеза слијепих Републике Српске, Јовица Мијатовић, каже да је основни циљ овог пројекта потпуна инклузија, односно, социјализација слијепих и слабовидних лица, јер су се, како наводи, суочавали са великим проблемом отуђености и искључености из савремених друштвених токова.

 „Слијепа и слабовидна лица углавном проводе вријеме затворени у својим кућама, а циљ наше организације јесте да људе анимирамо да изађу из куће, друже се и учествују у различитим активностима“, наводи Мијатовић, те истиче да управо овај пројекат представља прилику за рјешавање овог питања.

Он наводи да је у овај пројекат, осим инклузије, укључен и спорт и да је план да организација набави звучни пикадо који је у земљама Европске уније и земљама окружења одавно доступан, а у нашем граду до сада није постојао.

„Слијепа лица заједно са здравим особама вјежбаће и тренираће осам мјесеци, а биће ангажован и професионални едукатор – тренер пикада“, наводи Мијатовић и каже да ће, по завршетку пројекта, бити одржано завршно такмичење и оформљена екипа, која ће бити учесник домаћих и регионалних такмичења.

По окончању пројекта планирано је и одржавање заједничког излета на Јахорини свих учесника и донатора, што ће, како Јовица објашњава, чинити круну реализацији овог пројекта.

Организација тренутно броји 170 чланова са подручја свих шест градских општина, а  Мијатовић каже да су услови за њихов рад изузетно добри. Обезбијеђен је простор од 84 метра квадратна који обухвата канцеларију, ресторан, салу за одржавање сједница и чајну кухињу.

„Важно је да чланови могу да проводе квалитетно вријеме у овом простору и да им ово буде други дом“, каже Јовица и додаје да су изузетно захвални на подршци коју им годинама пружа локална заједница.

Он је изразио наду да су ове активности увод за даље планирање и рад, нагласивши да је најважније да организација буде сервис и да помогне свим члановима. Јовица истиче да су то до сада успијевали реализовањем социјалнохуманитарних, едукативних и спортских активности, а све с главним циљем потпуне друштвене инклузије и социјализације.

У организацији наводе да су недавно извршили набавку неопходних помагала за слијепа и слабовидна лица, звучних сатова, апарата за мјерење крвног притиска, топломјера, вага, апарата за мјерење шећера у крви, те свега што је потребно, како би свим члановима ове организације били олакшани живот и свакодневница.

Јовица каже да у организацији тренутно имају 101 слијепу или слабовидну жену, те истиче да се њима поклања још већа пажња.

„Свима је тешко живјети са овим хендикепом, а нарочито женама. Оне, за разлику од мушкараца, морају да обављају и бројне кућне послове“, објашњава Јовица и истиче да је неопходно да слијепим женама буду обезбијеђена сва неопходна звучна помагала за прање посуђа, прављење ручка, као и помагала за остале послове које жене свакодневно обављају у својим домовима.

Град Источно Сарајево у партнерству са Развојним програмом Уједињених нација (UNDP), расписао је јавни позив организацијама цивилног друштва за предају пројектних приједлога, у оквиру пројекта Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану 2 (ReLOaD2), који је био отворен од 3. маја до 7. јуна 2023. године.

Градска организација слијепих и слабовидних Источно Сарајево кандидовала је пројекат „Стрелицама до свјетлости и радости“, чија је предложена вриједност 19.851 КМ.

Укупна вриједност одобрених пројеката, који би у наредних осам мјесеци требало да буду реализовани на подручју града Источно Сарајево, износи 57.906 КМ.