ИСТОЧНА ИЛИЏА- Усвојен буџет за сљедећу годину у износу од 17 милиона КМ

150

Одборници Скупштине општине Источна Илиџа усвојили су данас буџет за сљедећу годину у износу од готово 17.000.000 КМ.

Начелник општине Маринко Божовић рекао је новинарима да је у структури буџета милион и по КМ дугорочно кредитно задужење, а 450.000 КМ краткорочно задужење, те да је задуженост ове општине око 11 одсто.

Божовић је истакао да је у буџету од 17.000.000 КМ за капиталне инвестиције планирано 5.500.000 КМ.

Он је навео да је Градска галерија један од капиталних пројеката, будући мултифункционални објекат који ће се налазити на Шеталишту „Др Миодраг Лазић“, као и изградња административне зграде Општинске управе.

Божовић је додао да су знатна средства планирана за невладине организације, организације од општег интереса у овој локалној заједници, спортске колективе, као и за различе манифестације и догађаје.

Након посебне сједнице на којој је усвојен буџет за наредну годину, одржана је друга посебна сједница на којој су усвојене одлуке о најнижој тржишној цијени грађевинског земљишта, висини просјечне коначне грађевинске цијене метра квадратног корисне површине стамбеног и пословног простора на подручју општине, висини погодности ренте за изградњу објеката по зонама градског грађевинског земљишта, као и висини трошкова уређења градског грађевинског земљишта.

Говорећи о стопи пореза на напокретности за физичка лица, Божовић је истакао да она износи 0,20 одсто, док је пореска стопа за привредна лица са 0,10 одсто, колико је била у овој години, смањена на 0,08 одсто.

Према Божовићевим ријечима, смањење ове стопе представља додатни бенефит и подстицај привредним субјектима који желе да улажу и развијају ову општину.

Божовић је рекао да је обезбијеђена стабилност буџета у овој локалној заједници, те да је то добра основа за почетак 2024. године.

Божовић је честитао предстојеће новогодишње и божићне празнике уз жељу да свима донесу добро здравље, те професионални, лични и породични успјех.

Одборник СНСД-а у Скупштини општине Источна Илиџа Марко Шиљ изјавио је да је било изазовно да се припреме за двије посебне сједнице, јер су материјале добили два, три часа прије почетка сједнице.

„Ако немамо материјале, тешко се припремити за било какве озбиљније дискусије по свим битним тачкама, кључним за функционисање буџета општине за 2024. годину. Нисмо сагласни са пореском политиком у смислу пореза на непокретност која је највећа законска могућност, то је 0,20 одсто“, рекао је Шиљ.

Он је додао да одборници СНСД-а нису гласали за буџет за наредну годину.

„Из године у годину купујемо одређене пословне просторе гдје смјештамо јавне установе. Мислим да је ред да направимо административни центар, који је у плану капиталних инвестиција, а наш приједлог да се све јавне установе на подручју општине смјесте на једно подручје“, рекао је Шиљ.

/Срна/