СОКОЛАЦ- Одборници нису подржали нацрт буџета за 2024. годину

147

Одборници Скупштине општине Соколац нису данас усвојили нацрт буџета за 2024. годину који је био предвиђен у износу од 12.460.900 КМ, те су затражили рационалније планирање средстава.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је да није успио да разговара са представницима одборничких клубова о овом документу, те је овакав став одборника и очекивао, јер скупштинска већина није усвојила ни један његов приједлог, што сматра неодговорним односом према овој локалној заједници.

Он је навео да је у општина Соколац имала могућност да обезбијети око 3.000.000 КМ од продаје градског грађевинског земљишта, наплате ренти и грађевинских дозвола, те из тог дијела покрије доспјеле неизмирене обавезе.

Бјелица је рекао да је општина Соколац задужена 12 до 13 одсто и, како каже, има простора да се задужи и да је оваквим буџетом могло много тога да се ријеши.

Он је навео да ће трансфери из влада Републике Српске и Србије бити остварени и да ће се, како каже, многе ствари ријешити наредних дана.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Ђорђе Радић рекао је новинарима да су за предложени нацрт буџета за 2024. годину гласала само два одборника, што, како каже, довољно говори о том документу.

Радић је навео да Буџет за ову годину износи око 7,5 милиона КМ и да је разлика од пет милиона КМ између извршења и планираног нацрта буџета довољан разлог да нису подржали најбитнији документ за ову општину.

Он је рекао да општина неће имати посљедице због неусвајања буџета, те да очекује од начелника да рационалније приступа планирању и да се иде у правцу побољшања услова у овој општини.

Радић је додао да су из Министарства финансија Републике Српске дате препоруке да се поједине ставке у нацрту буџета морају смањити, те да су средства од трансфера и од ентитета планирана нерационално.

Одборници су након дуге расправе подржали иницијативу Општинског одбора ДЕМОС-а да се нађе друга локација за постављање соларне електране на Сокоцу, односно да се повуче сагласност на њену изградњу у Бјелосављевићима на дијелу Гласиначког поља.

Током расправе је истакнуто да соларна електрана треба да буде изграђена на подручје катастарске општине Ћаварине, односно на земљишту које није обрадиво.

Ова иницијатива ДЕМОС-а биће упућена на разматрање Влади Републике Српске.

Бјелица је рекао да је сада немогуће мијењати локацију за изградњу соларне електране, јер је посао у вези са тим завршен, те да је концесију додјелила Влада Српске.

Одборници су усвојили Програм рада Скупштине општине Соколац.

/Срна/

фото: Инфо центар Соколац