ИСТОЧНА ИЛИЏА- У Блажују у недјељу парастос за погинуле припаднике ВРС

251

У храму Светог Саве у Блажују у нед‌јељу 14. маја биће служен парастос за 1.064 борца Војске Републике Српске који су погинули у нападима муслиманске војске на Илиџу 22. априла и 14. маја 1992. године.

Парастос ће бити служен у 10.00 часова, након чега је у 12.00 часова предвиђено полагање цвијећа на споменик подигнут палим борцима Оклопног батаљона Прве сарајевске бригаде Војске Републике Српске, најављено је из Борачке организације „Илиџански борац“.

Ова борачка организација сваке године организује манифестацију „Дани одбране Илиџе“.

Први напад такозване Армије БиХ догодио се 22. априла 1992. године, када је погинуло 12 српских родољуба, а за одбрану Илиџе током одбрамбено-отаџбинског рата живот су положила 1.064 борца Војске Републике Српске.

Од погинулих 1.064 борца, њих 560 били су припадници „Илиџанске бригаде“ која је бранила своју територију од напада из праваца Сарајева, Храснице и Игмана.

„Илиџанска бригада“ била је бастион Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске и дала је огроман допринос у одбрани Републике Српске.

Српско становништво са Илиџе је исељено након Дејтонског мировног споразума јер је одбрањено подручје припало Федерацији БиХ, а сјећање на подвиг бораца и жртве цивила чува и његује Борачка организација „Илиџански борац“.

/Срна/