ИСТОЧНА ИЛИЏА- Циљ Удружења „Загрљај“ обезбјеђивање стручног кадра за рад са дјецом с посебним потребама

1072

Највећи проблем са којим се суочавају родитељи дјеце са посебним потребама у Источном Сарајеву је недостатак стручног кадра у здравственим установама који познаје проблеме психо-моторног развоја дјеце, изјавио је Срни предсједник Удружења дјеце и омладине са посебним потребама „Загрљај“ Предраг Пушара.

Он је рекао да су из тог разлога родитељи дјеце са посебним потребама принуђени да дјецу воде на лијечење у Београд или Сарајево.

– Немамо довољан број специјалиста, а и упутница за лијечење у Београду се веома тешко добија. Дијете расте и најбитније је на вријеме уочити проблем и радити на његовом рјешавању, па смо принуђени да водимо дјецу приватно код љекара у Београд или Сарајево – напоменуо је Пушара.

Према његовим ријечима, још један од проблема родитеља дјеце са посебним потребама је финансијска ситуација, јер углавном само један од њих ради, мајке због потребе појачане његе углавном не раде, а лијечење је веома скупо.

– Један од већих проблема за дијете је некатегоризација, јер родитељи одгађају проблем, а закон је прописао да ако родитељ неће да категоризује дијете, онда не може нико – појаснио је Пушара.

Он је подсјетио да су Удружење основали родитељи дјеце са потешкоћама у развоју у јуну прошле године.

Пушара је навео да су Удружење формирале четири породице, а да данас окупља 17 чланова узраста од двије до 18 година.

– Циљ Удружења је обезбјеђивање стручног кадра – психолога, дефектолога и логопеда, а крајњи циљ је градња објекта са базеном у којем ће радити особе са инвалидитетом и који ће бити отворен 24 часа – каже Пушара.

Он је навео да за рад са дјецом Удружење има по једног волонтера логопеда и дефектолога и једну учитељицу.

– Логопед долази уторком, сриједом и четвртком, а суботом дефектолог и учитељица које воде креативне радионице подијељене према узрасту – рекао је Пушара и додао да радионицама присуствују дјеца са потешкоћама у развоју и дјеца која немају проблеме, јер је један од циљева радионице социјализација дјеце.

Он је навео да је општина Источна Илиџа обезбиједила 450 КМ за регистрацију Удружења, као и 1.000 КМ за дидактичка средства, а Влада Републике Српске 2.000 КМ за опремање простора који су добили на кориштење од једног члана удружења.

Пушара је позвао све родитеље дјеце и омладине са посебним потребама да се прикључе Удружењу како би размијенили мишљења и обезбиједили квалитетнију помоћ.