ИСТОЧНА ИЛИЏА- Одржан први састанак привредника

1349

Начелник општине Источна Илиџа, Маринко Божовић и предсједник Скупштине општине, Раде Ћосовић, одржали су са привредницима ове општине први састанак привредника Источне Илиџе, на којем су дефинисани приоритети и правци развоја ове локалне заједнице.

На самом почетку састанка, предсједник скупштине, Раде Ћосовић, је нагласио да ће руководство општине на овом састанку подијелити са привредницима ставове, визије  и мишљења, а такође и послушати сугестије привредника Источне Илиџе у циљу што квалитетније сарадње.

Начелник општине, Маринко Божовић, изразио је задовољство тиме што привредници Источне Илиџе остварују промет од 496 милиона конвертибилних марака, према подацима из АПИФ-а, што је чини лидером на ПЈ Пореске управе Републике Српске Источно Сарајево.

Ова чињеница пред нас ставља одређене задатке, а истовремено нам је и сугестија шта треба радити у наредном периоду и како тај новац, који се обрће, усмјерити и од њега учинити што боље ефекте за становнике Источне Илиџе и Града Источно Сарајево“, истакао је Божовић.

Божовић је рекао да је општина тренутно у фази израде стратегије развоја Источне Илиџе, за наредних oсам година, те истакао да, уколико буду међусобно разговарали и знали планове привредника, у стратегију ће се уврстити и све што је њихов интерес, и на такав начин постићи ефекте који су најбољи на локалну заједницу, Град Источно Сарајево и источни дио Републике Српске.

На састанку су представљене пословне зоне и регулациони планови, а поред наведеног било је ријечи и о подстицајима за привреду.

„У складу са нашим планом рада дефинисали смо пословне зоне на подручју Источне Илиџе.

Прва је Крупац – Војковићи, како је популарно зовемо, пословна зона од моста до моста, гдје смо дефинисали одређене повластице привредним субјектима који тамо планирају улагати, а то је могућност попуста за издавање грађевиниских дозвола до 50 одсто која дефинише запошљавање најмање три радника, када је у питању производна дјелатност, затим 40 % кад је у питању услужна дјелатност и 30 % када је у питању нека складишна дјелатност, што ево већ биљежи позитивне резултате.

Друга пословна зона је Радиловац, то је пословна зона гдје је смјештен Нелт и гдје се креће у изградњу комуналног предузећа, а врло брзо се креће и у изградњу зграде Ватрогасне бригаде, гдје ће бити дефинисана једна саобраћајница која ће имати кружни прстен на Аеродромску улицу, гдје имамо око 12 000 квадрата државне земље.

Пословна зона Кула, гдје имамо 25 000 квадрата земљишта, што је тренутно у фази излагања, а са вама ћемо дефинисати шта ће се ту смјестити  и на који начин ће бити улагано у ту пословну зону.

Битно је истаћи да имамо око 20 дунума земље на Павловцу, који је можда идеалан за неке услужне дјелатности, а опет да вам кажем да смо на једној од скупштина усвојили Правилник да младим брачним паровима дајемо попусте до 90 одсто за изградњу индивидуалних стамбених објеката односно старијим од 35 година до 50 одсто“, каже Божовић.

„Кад је у питању подстицај за привреду желимо да послије овог састанка дефинишемо будуће задатке и Правилник који ће бити дефинисан на Скупштини општине, а  који ће бити вама на услузи. Оно што нам је циљ, задатак и идеја у овом тренутку јесте да положимо одређена средства на банку, како би створили могућност њиховог мултипликовања и добијања кредита за мала и средња предузећа, као што смо некад радили, а то је показало позитивне резултате“, рекао је начелник Божовић.

Привредници су у разговору са руководством општине Источна Илиџа истакли да би на одређеним пројектима требали радити домаћи привредници, а не фирме из других градова и општина, те су навели за примјер изградњу Болнице Источно Сарајево и државног затвора.

Примијетили су да на овој општини нема довољно кадрова, а исто тако су истакли и проблем са инспекцијама. Један од приједлога је био и измјештање Математичког факултета са Пала и његово смјештање поред техничких факултета.

Предложено је и измјештање Аутобуске станице, које је наишло на бројне позитивне коментаре привредника општине Источна Илиџа. Привредници су, такође, истакли како поједине послове нису добили јер нису имали политичку подршку.

На крају састанка Божовић је рекао да је потпуно отворен за сарадњу и да је ово прилика да се примјени један нов начин комуникације са партнерима како са територије општине, тако и ван ње.

„У будућности ћемо бити максимално отворени, као што смо били и досад, а и више, и излазити вам у сусрете у складу са нашим договорима. Оно што треба да се изроди након овог састанка су одређени закључци. Успоставићемо Привредни савјет Општине Источна Илиџа, који ће у директној вези са мном, као начелником, одређивати правце и приоритете развоја општине, те на директан начин утицати креирање буџета наредне године, те дефинисати правац развоја Источне Илиџе и на овај начин нас одвојити од свих општина Источног Сарајева, по позитивним ефектима“, поручио је Божовић.

 

/Катера/