ИСТОЧНИ СТАРИ ГРАД- Отворена изложба о рокенрол бендовима

111

Народна библиотека Источни Стари Град организовала је изложбу „Читај рокенрол! – Бендови рођени из књижевних страница“, која представља спој двије умјетности – књижевности и музике.

Директор Народне библиотеке Саша Радовић рекао је Срни да су представљени бендови који су добили називе по књижевним дјелима, књижевним ликовима, занимљивим синтагмама и предметима.

Радовић је навео да је на изложби представљено 26 бендова и 25 књижевних дјела по којима су бендови добили име, међу којима су „Азра“, „Прљаво казалиште“, „Џој дивижн“, „Дорс“ и „Бјесови“.

„Представљени су бендови који су познатији и утицајнији у свијету музике и књижевности. Један плакат чини и листа пјесама инспирисаних, такође, књижевним дјелима“, нагласио је Радовић.

Текстови о бендовима, додаје Радовић, конципирани су тако да се посјетиоцу укратко представи рад бенда, ко је чинио поставу, које су музичке жанрове његовали, какав су утицај оставили у музичком свијету, који им је најпознатији и најпопуларнији албум и како су добили имена.

„Књижевна дјела представљена су тако да нису откривени цијели синопсиси. Већином су то познати романи, који имају изузетно важно мјесто у књижевноисторијском контексту“, указао је Радовић.

Један од аутора изложбе Саша Леви рекао је да је изложба послије премијере у Бањалуци дошла у Источни Стари Град, те да ће послије бити представљена и Новом Саду.

„Увијек су се различите умјетности спајале и преплитале. Овом изложбом жељели смо показати још један такав примјер преплитања и инспирисања различитих умјетности. Приликом истраживања, на наше изненађење наишли смо на заиста велики број бендова чија су имена инспирисана књижевношћу“, навео је Леви.

Он је додао да је због обима изложбе и каталога који је уз њу припремљен избор морао бити селективан.

„У фокусу текстова о бендовима је њихов назив, односно из којег је књижевног дјела, одакле идеја за назив и слично. Наведена је и постава, музички жанрови које су његовали и утицај у музичком свијету који су оставили. Када су у питању књижевна дјела, највише пажње посвећено је значају тих дјела у књижевноисторијском контексту, те животним темама, које покрећу и порукама које носе“, појаснио је Леви.

Главни циљ изложбе „Читај рокенрол! – Бендови рођени из књижевних страница“ је популаризација књиге и читања, а самим тим и библиотеке.

Организатори су оваквим приступом жељели на приступачнији и занимљивији начин мотивисати млађу популацију и људе који нису љубитељи читања да се врате књизи и библиотеци.

Изложбу је могуће погледати до сриједе, 20. марта, у просторијама читаонице.

/Срна/