ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Изведена показна вјежба збрињавања хитних стања

142

На Тргу Србија у Источном Новом Сарајеву данас је изведена показна вјежба „Збрињавање хитних стања на терену“, у оквиру манифестације „Дани Болнице Србија„.

Главна сестра у овој болници Борјана Петровић изјавила је новинарима да је вјежба од великог значаја за здравствене раднике, али и ученике средње медицинске школе, јер је едукативног карактера.

„Сматрам да ће ово имати одјека и на терену, односно да ће ови ученици, који су присуствовали показној вјежби, моћи да помогну некоме када буде потребно“, навела је Петровићева.

У име Едукативног савјета здравствених техничара Републике Српске медицинска сестра-техничар Биљана Ђургуз истакла је да ће вјежба у великој мјери значити људима на терену приликом збрињавања хитних стања, али и средњошколцима омогућити да знају шта их очекује у даљем раду.

Она је захвалила управи болнице која их је позвала и дала велико повјерење да изведу показну вјежбу.

„Имали смо збрињавање великих артеријских крварења која су опасна по живот и за које треба кратко вријеме да се збрину, како не би дошло до искрварења и смрти. Радили смо и КПР, односно основно одржавање живота /Басиц Лифе Суппорт/ код застоја срца“, навела је Ћургузова, која је специјалиста ургентне његе.

Ученица другог разреда Средњошколског центра „Источна Илиџа“, смјер медицински техничар, Јана Марван рекла је да је показна вјежба добра прилика да научи основне ствари потребне за пружање хитне помоћи, јер се никад не зна када може затребати неком.

У оквиру манифестације „Дани болнице Србија“ за сутра је планиран школа електрокардиографије у амфитеатру Болнице.

У петак, 10. новембра, посљедњег дана манифестације, планиран је Симпозијум доктора медицине, чија тема ће бити кардиометаболички синдром – „Савремени приступ у дијагностици и лијечењу“.

/Срна/