ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Бесплатни прегледи за дјецу предшколског узраста

412

Начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић и директор Здравствене установе амбуланте за лијечење, здравствену његу и рехабилитацију “Мастер физикал” Бојан Павловић потписали су данас споразум којим ће бити омогућени бесплатни превентивни прегледи за сву дјецу предшколског узраста, којих је са пребивалиштем у овој локалној заједници око 150.

Катић је истакао да на овај начин показују одговорност и бригу о најмлађима, а установа “Мастер физикал” је препознала значај једне овакве акције и сама се јавила да жели да обезбиједи бесплатне прегледе.

Он је навео да је ријеч о здравственој установи која на подручју општине Источно Ново Сарајево постоји нешто мање од двије године, а Павловић је љекар који је признат и познат не само у Републици Српској, БиХ, него у цијелом свијету.

“Врхунски и најбољи спортисти свијета долазе код њега на прегледе, што је јако значајно и нама на понос. Захваљујемо Павловићу и овој здравственој установи што су нам пружили прилику да сарађујемо”, изјавио је Катић новинарима након потписивања споразума.

Катић је истакао да, уколико буде пријава, већ од сљедеће седмице би могло да се крене и са првим прегледима дјеце.

Он је нагласио да то зависи од пријава родитеља који ће бити обавијештени путем сајта општине о начину на који могу да пријављују дјецу, те ће на основу тога бити достављани спискови здравственој установи, која ће одредити термине прегледа.

Павловић је захвалио Катићу и за досадашњу сарадњу, напомињући да су је сада уобличили кроз овај споразум, те ће дјеци бити омогућени прегледи специјалиста физијатра, неуролога и специјалисте ортопеда, према потреби.

“Моћи ћемо да пратимо дјецу од предшколског узраста и да превентивно дјелујемо, како не бисмо дошли у фазу лијечења. Иако дођемо у фазу лијечења имамо стручни тим који ће моћи да благовремено испрати сву ту дјецу, како не би дошло до неких озбиљних проблема”, истакао је Павловић.

Он је напоменуо да би прегледи све дјеце требало да буду завршени до 1. септембра, а што се њих тиче, могу да почну већ од сутра.

Преглед, који ће вршити стручни тим ове здравствене установе, обухвата основни и дијагностички преглед најсавременијим апаратом “ИДИАГ М360”, са индивидуалним програмом вјежби који се креира за свако дијете посебно, на основу процјене његовог стања, уз стручну анализу.

Овај апарат може се употребљавати за снимање деформитета у флексибилности кичменог стуба код дјеце и одраслих, за дијагностику поремећаја стабилности и мобилности кичменог стуба на нивоу сваког пршљена, а његова предност је што нема зрачења и комплетна анализа стања кичме се обавља без радијације.

Апарат представља новину на овим просторима – једноставан, неинвазиван уређај који за кратко вријеме даје увид у стање кичме, мобилност, стабилност и постуру.

На основу налаза стручни тим ће да израђује индивидуални програм вјежби, како би се побољшало стање кичме, уколико је потребно.

/Срна/