ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Лара Митрушић побједник фото-конкурса „ИНСпирација“

326

Фотографија под називом „Језеро“ аутора Ларе Митрушић освојила је прво мјесто на фото-конкурсу „ИНСпирација“ у оквиру Спасовданских свечаности које се организују поводом крсне славе и обиљежавања 30 година од настанка општине Источно Ново Сарајево.

Митрушићева је ученица седмог разреда Основне школе „Петар Петровић НЈегош“ у Источној Илиџи, не бави се професионално фотографисањем и ово је прво такмичење на којем је учествовала.

Она је истакла да је на фотографији приказано језеро које је њу посебно инспирисало, додајући да њој награда много значи и захвалила свима који су за њу гласали.

Другопласирана је била фотографији под називом „Будућност“ аутора Анастасије Лаловић, а трећа награда је припала фотографији „Младост у бојама Српске“ чији је аутор Теа Сенић.

На фото-конкурс „ИНСпирација“, који су поводом крсне славе Спасовдана организовали општина Источно Ново Сарајево и Културни центар Источно Ново Сарајево, пристигле су укупно 42 фотографије које су тематиком покушале показати најљепше детаље и мотиве у овој локалној заједници.

Избор најбољих фотографија вршен је онлајн гласањем и оцјеном стручног жирија у саставу фотографа Ведрана Куртеша, Рајка Паштара и Предрага Крстовића, академског сликара Милоша Поповића, те начелника општинског Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Игора Ђокановића.

Паштар, који је био и предсједник жирија, изјавио је новинарима да је на конкурсу учествовало 13 аутора, додајући да су све фотографије добре.

„Надам се да ћемо ускоро организовати фото-школу у организацији општине и да ће дјеца моћи додатно да се едукују, али у сваком случају честитке организатору што је уопште нешто овако покренуто“, рекао је Паштар, напомињући да је приликом избора пресудан био квалитет фотографије и приказ живота града.

Замјеник начелника општине Источно Ново Сарајево Алексанадр Костовић истакао је да је ово трећа година како се организује фото-конкурс „ИНСпирација“ у организацији Културног центра Источно Ново Сарајево уз подршку Општинске управе.

„Први конкурс је осмишљен за вријеме вируса корона како бисмо активирали грађане док је трајао локдаун. У односу на претходне фото-конкурсе у овоме се ишло на већу улогу жирија у односу на број лајкова на друштевним мрежама“, истакао је Костовић.

Уз збир онлајн гласова стручни жири је донио одлуку да похвали и ауторе фотографија „Сликар свјетлошћу“ Теодоре Марковић и „Рефлексија у језеру“ Ђорђа Јанковића.

/СРНА/