СОКОЛАЦ- Сабор „Пјевај, Романијо“ у суботу у Кнежини

328

Сабор старог српског пјевања „Пјевај, Романијо“, у организацији Културно-умјетничког друштва /КУД/ „Завичај“, биће одржан у суботу, 4. јуна, у порти Манастира Пресвете Богородице у Кнежини код Сокоца, а очекује се учешће педесетак изворних пјевачких група из Србије, Црне Горе и Републике Српске.

Потпредсједник КУД-а „Завичај“ Слободан Комленовић рекао је Срни да је ово пети Сабор, да је интересовање велико и да очекује укупно 350 до 400 учесника.

Он је навео да ће у присуству свештенства и званица, након литургије у манастиру, бити обављен чин ломљења славског колача, чиме ће бити обиљежена крсна слава КУД-а „Завичај“ Свети цар Константин и царица Јелена.

Сабор старог српског пјевања у порти манастира у Кнежини почиње у 13.00 часова.

Организовање ове манифестације подржали су Министарство културе и информисања Србије, општина Соколац и привредници из ове локалне заједнице.

КУД „Завичај“ основан је 2017. године на Сокоцу с циљем очувања културне баштине романијско-гласиначког краја, изворне пјесме, традиције и народних обичаја. До сада је добио низ признања на такмичењима изворних мушких и женских пјевачких група.

/СРНА/