ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Сарајевско-романијски корпус – бастион слободарског српског народа

201

У Источном Новом Сарајеву данас је обиљежена 31 година од формирања Сарајевско-романијског корпуса и Прве сарајевске механизоване бригаде Војске Републике Српске.

Служен је парастос за погинуле борце Војске Републике Српске и положени су вијенци код Централног крста на Војничком гробљу.

Предсједник Борачке организације Источно Ново Сарајево Драгиша Тушевљак изјавио је новинарима да је Прва сарајевска механизована бригада имала искључиво одбрамбени карактер и да је током Одбрамбено-отаџбинског рада у потпуности испунила свој задатак јер су српски војници и патриоте сачували сваки педаљ српске земље прије Дејтонског споразума, који је донио другачија рјешења.

„Нажалост, у тој одбрамбеној мисији поднијели смо велике жртве јер је тада погинило 608 припадника Војске и девет припадника МУП-а Српске. Истина је да смо послије Дејтона изгубили значајан дио српских територија, натопљених крвљу, али хвала Богу, данас имамо слободну Републику Српску, као и наше Источно Сарајево, модеран град будућности и свијетле перспективе за све њене грађане добре воље“, поручио је Тушевљак.

Он је навео да је положај борачких категорија у Републици Српској побољшан у посљедње вријеме и додао да ће се Борачка организација и даље залагати.

Пензионисани пуковник Војске Републике Српске Благоје Ковачевић, који је обављао низ оперативних дужности у корпусу, осврнуо се на ратни пут Прве сарајевске механизоване бригаде Војске Републике Српске, истичући да да је њен задатак првенствено био одбрана српских територија.

Према његовим ријечима, српска војска на просторима Сарајевско-романијске регије у вријеме Одбрамбено-отаџбинског рата очувала је све српске територије, које су касније дијелом изгубљене политичким путем у Дејтону.

Према његовим ријечима, не треба и не смије да буду заборављене акције српске војске попут „Церске 93", као и "Лукавац93″, као и повезивање Сарајевско-романијске регије са Херцеговином.

У Храму Светог Великомученика Георгија на Врацама служена је литургија.

Одлуком Главног штаба Војске Републике Српске 22. маја 1992. одине, формиран је Сарајевско-романијски корпус копнене војске на подручју градских општина, као и Хан Пијеска, Сокоца и Рогатице.

Овај корпус имао је деликатан задатак да сачува српску територију и да одбије седам муслиманских офанзива.

У борбеним дејствима за слободу Републике Српске живот је положило 3.500 српских бораца Сарајевско-романијског корпуса.

/Срна/