ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Усвојен нацрт буџета у износу 19.251.000 КМ, СДС напустио сједницу

639

Одборници Скупштине Источно Ново Сарајево усвојили су данас Нацрт буџета општине за 2022. годину у износу од 19.251.000 КМ, што највиши планирани буџет у историји ове локалне заједнице.

Начелник општине Јован Катић рекао је новинарима да је планирани буџет реалан и остварив, нагласивши да ће бити развојни, јер ће више од 10.000.000 КМ бити утрошено у реализацију капиталних пројеката.

Он је истакао да ће општина Источно Ново Сарајево и у наредној години бити велико градилиште.

„Планирана је изградња обданишта у износу од 500.000 КМ, за другу фазу изградње вјештачког језера предвиђено је 400.000 КМ. За завршетак изградње позоришта биће издвојено 1.100.000 КМ, уз милион КМ који ће Влада Републике Српске обезбиједити“, навео је Катић.

Према његовим ријечима, велика финансијска средства биће уложена за изградњу и уређење саобраћајница, спортских игралишта, као и за јавну расвјету.

Међу бројним пројектима, Катић је издвојио и спортско-рекреативну зону у насељу Чича за чију реализацију ће бити издвојено 400.000 КМ, као и 135.000 КМ за изградњу шеталишта у том насељу.

Катић је навео да ће око 3.000.000 властитих средстава од накнаде за уређење општина потрошити за изградњу саобраћајница, као и паркинг простора и остале инфраструктуре на мјестима гдје се граде стамбено-пословни објекти.

„За изградњу система водоснабдијевања и повезивања водоводног система издвојићемо 300.000 КМ. То је новац који ћемо уз средства која нам је обећала Влада Српске и град Источно Сарајево уложити за рјешавање проблема водоснабдијевања“, појаснио је Катић.

Он је подсјетио да ће наредне године почети изградња основне школе, зграде Ректората и Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, као и студентских домова.

На данашњој сједници усвојен је и ребаланс буџета за 2021. годину од 14.506.000 КМ, који је, према Катићевим ријечима, за око два милиона већи у односу на планирани буџет.

Због недоличног понашања са данашње сједнице удаљен је одборник СДС-а Стефан Игњатовић, који је рекао да су га предсједник Скупштине Ведран Јованчић и начелник Катић вријеђали. Након што је одбијен захтјев да Игњатовићу буде дозвољен повратак на сједницу, одборници ове странке напустили су засједање.

Катић је рекао да Игњатовићеве тврдње нису тачне, наводећи да постоји стенограм и транскрипт разговора, који јавности могу бити показани.

„Вријеђање и псовање мене и предсједника Скупштине је разлог за одстрањивање. Игњатовића је забољела чињеница да ће можда бити заслужан што ће Источно Ново Сарајево изгубити значајан приход у буџету за идућу годину. Жао ми је што се таквим дјеловањем наноси штета грађанима ове општине. Ако изгубимо тај приход, обим планираних инвестиција ће бити мањи“, рекао је Катић.

Одборник СДС-а Натко Суџука оптужио је скупштинско руководство да се понаша као да је скупштина њихово власништво, наводећи да су имали конструктивне приједлоге за ребаланс, али и нацрт буџета за наредну годину.

Суџука је најавио да ће СДС на наредној сједници, када ће на дневном реду бити приједлог буџета за наредну годину, припремити и уложити амандмане.

Босиљка Дуњић рекла је да је испред Клуба одбоника СДС-а уложила амандман на приједлог ребаланса буџета, у којем је тражено да се радницима у Дому здравља Источно Сарајево уплати по 200 КМ, као и да се упути иницијатива према градоначелнику Љубиши Ћосићу да се исти износ уплати и запосленима у Болници „Србија“, што, како је навела, скупштинска већина није прихватила.

Игњатовић је рекао да је уложио шест амандмана који се тичу финансијске помоћи борачкој популацији, удружењима породица са четворо и више дјеце, удружењима ампутираца, одређеним спортским колективима, који такође нису прихваћени.

Реагујући на ове амандмане, Катић је предложио да се одборници одрекну дијела одборничког додатка, истичући да ће он од свог личног дохотка издвојити 500 КМ.

На данашњој сједници усвојене су о одлуке о извршењу буџета за ову годину, о јавним паркиралиштима на подручју општине, замјени непокретности, о начину и условима продаје грађевинског земљишта у својини јединице локалне самоуправе.

Усвојена је и информација о студентским стипендијама у 2020. и 2021. години, као и информација и раду невладиних организација.

/Срна/