ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Усвојен извјештај о извршењу буџета за прошлу годину

1110

Одборници Скупштине општине Источно Ново Сарајево усвојили су данас извјештај о извршењу буџета за прошлу годину у износу од 16.047.000 КМ.
Начелник ове општине Љубиша Ћосић појаснио је да су од наведеног износа буџетски приходи 9.047.000 КМ, док су 2.000.000 КМ трансфер Владе Републике Српске за изградњу позоришта и 5.000.000 КМ је остварени износ по основу емитовања обвезница.

Ћосић је новинарима рекао да је у прошлој години остварен значајан суфицит у износу већем од 600.000 КМ, који је искориштен за покриће дефицита из ранијег периода, што је и био план.

„У прошлој години, 31 одсто прихода у буџету остварили смо из пореза, то је неких 2.800.000 КМ, а све остало смо остварили из властитих прихода и то нема ниједна локална заједница у Републици Српској. Давно смо схватили да смо углавном ослоњени на себе у остварењу прихода и тако се и понашамо“, навео је Ћосић.

Он је додао да буџет за 2018. годину и његово извршење карактеришу значајна улагања у инфраструктуру, што је настављено и ове године.

Ћосић је подсјетио да је лани почела изградња позоришта, затим спортске дворане и Дечанске улице, као и трга који се финансира средствима Владе Србије, а који ће бити завршен ове године.

„Издвојена су средства од обвезница за градски парк чије пројектовање се завршава, а изградња би требало да почне за, отприлике, два мјесеца“, навео је Ћосић.

Ћосић је додао да су одборници данас усвојили и извјештај о раду невладиних организација на подручју општине.

Када је ријеч о мјерама популационе политике, које су одборницима данас представљене, Ћосић је навео податак да је у општину Источно Ново Сарајево у посљедњих пет година доселило 2.150 становника, а одселило око 1.000, што представља позитиван миграциони салдо.

„Без становништва нема значајног напретка, ни новог инфраструктурног развоја, као ни других сегмената друштва“, истакао је Ћосић.

Он је додао да ће ове године бити издвојена значајна средстава за мјесну заједницу Миљевићи, као и Топлик-Тилаву.

Ћосић је додао да би у насељу „Чича“, за неких 15 до 20 дана, требало да почне реконструкција Улице ђенерала Драгољуба Драже Михаиловића вриједности 370.000 КМ.

„Очекујемо да ће за три мјесеца бити расписан тендер за изградњу Студентског дома у `Чичи` у вриједности 6.000.000 КМ“, истакао је Ћосић.

Клуб одборника СДС-а био је уздржан приликом гласања о извјешатају о извршењу буџета за прошлу годину, као и о извјештају о пословању Дома здравља.

Директор Дома здравља Источно Сарајево Тијана Гаврић Мичић новинарима је рекла да су у прошлој години пословали са одређеним добитком, истичући да је лани завршена и доградња ове здравствене установе, те да је у току пресељење и опремање нових просторија.

„Центар за физикалну терапију и рехабилитацију пресељен је из просторија са Куле и почели су са радом, а у току је и пресељење педијатрије“, навела је Мичићева.

Мичићева је додала да је до сада на подручју општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа регистровано 14 пацијената обољелих од морбила и да је проглашена епидемија.

„Овом приликом апелујем да родитељи вакцинишу дјецу. То је једини начин да заштитимо мали број дјеце који из одређених здравствених разлога нису у могућности да се вакцинишу“, истакла је Мичићева.

 
/Срна/