ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Усвојeн Нацрт регулационог плана „Центар три“

3704

Одборници Скупштине општине Источно Ново Сарајево усвојили су Нацрт регулационог плана „Центар три“ који представља наставак урбане градње на подручју ове локалне заједнице, рекао је начелник општине Љубиша Ћосић.

Ћосић је истакао да су одборници данас показали одговорност у доношењу одлука значајних за локалну заједницу, наводећи да је овим регулационим планом обухваћено подручје код језера које је тек сада позиционирано у један плански документ општине.

„На том простору ће, осим петнаестак објеката стамбено-колективног становања, бити дјечији вртић, пословни објекат, довољан број паркинга, игралишта, тениски терени, а градићемо и основну школу и све саобраћајнице које ово повезују“, појаснио је Ћосић.

Он се нада да ће, након изградње Дечанске улице, идуће године бити продат један број локација за градњу и да ће започети изградња свих садржаја.

„Почећемо и преговарати са Владом Републике Српске о подршци за изградњу објекта основне школе“, рекао је Ћосић.

Он каже да се може очекивати да ће овај регулациони план у потпуности бити реализован у периоду 2019-2027. година, ако се настави оваква динамика градње.

Ћосић је навео да је Скупштина данас усвојила и извјештај о извршењу буџета за прошлу годину, у коме се каже да је забиљежен дефицит од око милион КМ, који је наслијеђен.

„У току је изградња капиталних пројеката вриједних 5,5 милиона КМ, што показује због чега је овакав дефицит“, рекао је Ћосић и додао да би општина са овим приливима и приходима без проблема могла финансирати буџетску потрошњу, али да води политику изградње.

Ћосић каже да је све што општина Источно Ново Сарајево ради резултат добре сарадње са другим општинама и градовима, а прије свега са Владом Републике Српске и предсједником Српске Милорадом Додиком.

Одборник СДС-а Милан Ковачевић рекао је да је ова странка раније упозоравала да ће општина доћи у ситуацију да има дефицит од милион КМ, истакавши да је постала пракса да се дефицит пребацује из године у годину, те да ће тако и остати.

Он је подсјетио да општина има и кредитно задужење од пет милиона КМ у наредних пет година, тако да ће се доћи у финансијску дубиозу, што потврђује и овај извјештај о извршењу буџета.

„Начелник и његови коалициони партнери немају никакво рјешење, него додатно задужују грађане да би покривали дефицит који имају сваке године“, каже Ковачевић.

Предсједник Скупштине општине Источно Ново Сарајево Александар Главаш рекао је да је Скупштина данас усвојила одлуку о покрићу дефицита од око милион КМ, од чега је око 600.000 КМ из претходних година, а око 400.000 КМ из 2017. године, на начин да се плаћа у наредне три године.

 

/Срна/