ОТВОРЕН МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ УМЈЕТНИЧКОГ СТВАРАЛАШТВА

1307

У галерији „Кућански“ у Источном Новом Сарајеву отворен је међународни фестивал умјетничког стваралаштва „Арт ист Сарајево“ који ће трајати до 1. јуна, а посјетиоци ће, осим у изложеним умјетничким дјелима, моћи да уживају у књижевним и музичким садржајима.
Милош Пурковић, предсједник Удружења грађана „Фронт“ које је организатор манифестације, навео је да фестивал почиње вечерас изложбом слика познатих аутора из БиХ, а наредних дана биће настављено промоцијама књига уз музичко-сценски наступ.

Он каже да ће на фестивалу имати и учеснике из Србије, Хрватске и Црне Горе.

„Циљ фестивала је зближавање људи и преброђавање граница у култури, те афирмација града Источно Сарајево и општина у његовом саставу“, рекао је Пурковић и додао да је намјера Удружења грађана „Фронт“ да побољша дешавања у области културе у граду.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић истакао је да је ово још једна важна манифестација за град Источно Сарајево, јер ће грађани у наредних седам дана имати могућност да присуствују различитим културним садржајима.

Лучић је истакао да је град Источно Сарајево подржао ову манифестацију и да се нада да ће она опстати и показати свој квалитет, те да ће наредне године бити организована на високом нивоу.

Сликар из Источног Сарајева Борко Мочевић, који је један од иницијатора овог пројекта, истакао је да овом манифестацијом која окупља умјетнике из цијеле БиХ покушавају да уклоне баријере између Источног Сарајева и Сарајева.

Један од излагача Џеко Хоџић каже да први пут излаже у Источном Сарајеву, те да му је посебно драго што се све дешава у галерији „Кућански“ која још није довршена и гдје рустикалност простора потпуно одговара изложеним радовима.

Он се нада да ће ова галерија једног дана бити завршена и да ће у њој бити изложен велики опус академика Бошка Кућанског.

„Овај фестивал је покушај да се успоставе мостови који никада међу умјетницима нису били покидани“, нагласио је Хоџић.

Фестивал су подржали град Источно Сарајево, општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, те Матична библиотека и Културни центар Источно Ново Сарајево.

 

/Срна/