ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Вјекослав Вукадин представио нову збирку пјесама

1330

Пјесник, есејиста и књижевни критичар Вјекослав Вукадин, који живи и ради у Ротердаму, представио је у Културном центру Источно Ново Сарајево пјесме из своје најновије збирке „Поглед из оштрог угла“.

„Када је ријеч о наслову, човјек покушава да њиме одреди цјелокупну поетику књиге. Овдје није ријеч о мртвом, већ о оштром, живом углу, одакле покушавам да ухватим животне токове моје стварности, онакве какви јесу и да их уобличим стихом“, рекао је Вукадин новинарима.

Он је као посебно драге издвојио пјесме „Здравица сунцу“, „У пјесми сам најсигурнији“, „Упута мом народу“, те додао да ову збирку чини поезија слободног стиха, лирске минијатуре, сонети, огледи, цртице и друге форме.

Вукадин каже да су пјесме из ове збирке настале у периоду од 2009. године до данас и да говоре о минулим дешавањима на овим просторима, узалудном бунту, новим витезовима, али и самоћама и тјескобама.

Новинар и публициста Мирослав Јанковић истакао је да је добро што српски пјесници долазе из дијаспоре и са домаћим пјесницима „размјењују литерарне емоције“.

„Њихов поглед на наш свијет и наше животе мало је другачији од нашег погледа и осјећаја, на шта сугерише и наслов Вукадинове збирке пјесама“, нагласио је Јанковић.

Књижевник и новинар Мићо Цвијетић навео је у поговору да је ратна несрећа, као и многе друге ствараоце и обичне људе, отјерала овог аутора у изгнанство.

„Послије извесног времена он се јавља, ако је судити према стиховима, из прилично хладне и депресивне холандске туђине и поново оглашава у матичној књижевној периодици, те све активније учествује у круговима српског песничког расејања“, рекао је Цвијетић.

Организатор књижевне вечери је Матична библиотека Источно Сарајево.

Вјекослав Вукадин рођен је 1952. године у Сјетлини код Сарајева. Завршио је студије Српскохрватског језика и југословенске књижевности. Највећи дио живота и радног вијека провео је у Сарајеву. Тренутно живи и ради у Холандији.

Пјесме, лирске записе и есеје објављивао је у многим књижевним часописима и листовима, а радови су му заступљени у бројним зборницима и антологијама савремене поезије.

Објавио је збирке пјесама „Наслоњени на небо“ /1978/, „Пјешчана лира“ /1980/, „Пчела на рани“ /1983/, „Дјевојчице и дјечаци“ /игроказ, два издања; 1984. и 1989/, „Весели бус“ /игроказ, два издања у истој години; 1987/, „Тумач тренутка“ /Београд, 1994/, „Медаљони са Сјеверног мора“ /изабране и нове пјесме, 2001/, „Кућа пуна слика“ /2009/.

Вукадин је саставио зборник „Завичај у даљини“ /2002/, који садржи избор из поезије српских пјесника у западноевропском расијању.

Он је 1988. године постао члан Удружења књижевника БиХ и Савеза књижевника Југославије. Његове пјесме изабране су и у антологији српске поезије на руском језику под насловом „Из века у век“.

Вукадин ће се представити и литерарној публици на Палама, 6. октобра, у Културном центру.

 

 

 

 

/Срна/