ПРЕДСТАВЉЕНА СТРАТЕГИЈА ПРОЈЕКТА „РЕВИТАЛИЗАЦИЈА ЦЕНТРА ЗА РАЗВОЈ ПОЉОПРИВРЕДЕ У БРДСКО – ПЛАНИНСКОМ ПОДРУЧЈУ“

1123

На Универзитету у Источном Сарајеву данас је представљена Стратегија пројекта „Ревитализација центра за унапређење пољопривреде у брдско – планинском подручју“.  На  представљању Стратегије присуствовали су представници Владе Чилеа, Владе Републике Српске, Организације за храну и пољопривреду УН – ФАО, замјеник градоначелника Источног Сарајева Данко Вучетић, представници ентитетских и БиХ министарстава,  Пољопривредног Института Републике Српске, Универзитета у Источном Сарајеву, те начелник општине Соколац Милован Бјелица са сарадницима.

Национални менаџер Организације за храну и пољопривреду  – ФАО Владо Пијуновић рекао је да Нацрт стратегије обухвата седам стратешких циљева, који су појединачно представљени присутнима.

– Посебно задовољство нам представља што су данас били присутни сви актери, који могу да допринесу реализацији пројекта. На основу дискусије сматрам да ће сви дати позитивно мишљење у вези са представљеним Нацртом.  Први конкретни корак требало би бити усвајање Стратегије, након чега слиједи њена имплементација. То подразумијева преговоре са свим учесницима о средствима колико наше институције могу да допринесу. Када будемо имали увид у све празнине, сљедећи корак биће потрага за донаторима – истакао је Пијуновић.

Директор Пољопривредног Института РС Војислав Тркуља истакао да је Стратегија урађена према свим очекивањима.

– У име Института смо дали прецизне приједлоге, који су испоштовани. Наравно, пред нама је још много изазова, које морамо пажљиво аналазирати. Ово је за све нас велики дан и мислим да смо на добром путу који води до ревитализације Центра. Даћемо све од себе да Пројекат што прије угледа свјетлост дана – додао је Тркуља.

Ново Пржуљ, универзитетски професор и научни савјетник Института за ратарство и повртарство у Новом Саду осврнуо се на важност традиције коју има Центар за унапређење пољопривреде у брдско – планинском подручју Соколац.

– Прије четрдесет година активно се радило на унапређењу пољопривреде не само у Сарајевско – романијској регији, Босни и Херцеговини, већ широм бивше Југославије. Захваљујући некадашњем предсједнику Извршног вијећа БиХ Миланку Реновици и професору Митру Башевићу, излобирали смо да Соколац буде мјесто на којем ће се налазити једна научно – истраживачка установа, са задатком да унаприједи пољопривредну производњу. Нажалост, због немилих догађаја, Центар са вишеструком намјеном је затворен. Када смо поново ушли у причу о оживљавању Центра било је много скептика. Драго ми је што након данашњег скупа можемо закључити да скептичност није била оправдана и очекујем да ће се све развијати према плану  – казао је професор Пржуљ.

Декан Пољопривредног факултета у Источном Сарајеву Весна Милић рекла је да Пројекат има  позитиван учинак и на факултет.

– Наши студенти немају простора за практичну наставу. Тај проблем би се ријешио поновним покретањем Центра у Сокоцу, те би били равноправни колегама у Бијељини, гдје су обезбјеђени  много бољи услови за праксу. Наша обавеза је да наставимо визију људи који су је створили још прије четрдесет година, а Пољопривредни факултет у Источном Сарајеву наставиће да пружа подршку у остварењу тог циља – додала је Милић.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица захвалио је свим актерима, који учествују у Пројекту и са великим ентузијазмом доприносе ревитализацији Центра за унапређење пољопривреде у брдско – планинском подручју.

– Не бисмо стигли овако далеко да нисмо имали подршку свих учесника у Пројекту. Општина Соколац је Институту за пољопривреду понудила између 150 и 200 хектара земљишта на располагање, а у складу са могућностима наставиће да и даље пружа несебичну помоћ – поручио је Бјелица.

Представници Владе Чилеа, на челу са амбасадорком Вероником Чахин, имали су позитивно мишљење о Стратегији, те су актерима који раде на Пројекту обећали да ће учинити све како би доприњели остварењу коначног циља.

 

 

 

 

/opstinasokolac.net/