КЛИМАТСКЕ ПРОМЈЕНЕ НАЈВЕЋИ ИЗАЗОВ У ПЛАСТЕНИЧКОЈ ПРОИЗВОДЊИ

428

Климатске промјене тренутно су највећи изазов у пластеничкој производњи, која се у Републици Српској повећава из године у годину, рекао је Живко Шашић из Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди.

Шашић каже да од климатских промјена зависи производња у пластеницима, а да су избор одговарајућег хибрида и технологије од великог значаја за принос и продуктивност.

Он је истиче да је пластеничка производња сама по себи високопрофитабилна и да је за њено унапређење важно знање, вјештине, те одговарајући хибриди и системи узгоја.

„Узгајати једну биљку на пар различитих начина доприноси повећању самог капацитета биљке и њеног приноса чак до 50 одсто“, рекао је Шашић новинарима на Палама, гдје је одржано предавање о изазовима у пластеничкој производњи.

Шашић савјетује произвођаче да, без обзира коју повртарску културу узгајају у пластенику, сваке године уводе по један нови хибрид, евентуално сорту, јер на тај начин може да виде који им хибрид даје највећи принос и приход.

Он је рекао да су водеће културе у пластенику паприка, парадајз и краставац и да је за ове културе најбољи услов шпалирски узгодни облик.

Шашић истиче да се из године у годину на подручју Републике Српске повећава број пластеничке производње јер су то углавном затворени простори гдје се колико толико могу контролисати временски услови.

Директор Аграрног фонда града Источно Сарајево и организатор предавања Ивана Новаковић наводи да је пластеничка производња на територији града задњих година доживјела велику експанзију, захваљујући пројекту Министарства пољоприведе Републике Српске.

Она додаје је доста људи почело да се озбиљно бави пластеничком производњом на подручју града и да су из тог разлога организовали предавање како би произвођачи могли да чују који су то изазови и рјешења за њихове проблеме.

Након Пала, предавање је одржано и у згради Градске управе Источно Сарајево.

/Срна/