БРИСЕЛ ОДОБРИО ПЕТИ ПАКЕТ САНКЦИЈА МОСКВИ

388

Европска унија одобрила је пети пакет санкција Русији због специјалне војне операције у Украјини, саопштио је Европски савјет.
У саопштењу се наводи да нови пакет укључује низ мјера вршења притиска на руску Владу и економију, као и ограничавања ресурса Кремља за специјалну операцију.

Санкције обухватају забрану куповине, увоза и трансфера руског угља и других чврстих фосилних горива у ЕУ, забрану приступа лукама чланица блока за пловила регистрована под руском заставом и даље забране извоза које су усмјерене ка гориву за авионе и другу робу као што су квантни рачунари и напредни полупроводници, електронски уређаји нове технологије, софтвер, осјетљиве машине и опрема за превоз, јавио је „Спутњик“.

Осим тога, Савјет наводи да је одлучио да санкционише компаније чији су се производи или технологије користили током специјалне операције у Украјини, као и кључне олигархе и пословне људе, високорангиране службенике Кремља, заговорнике дезинформација и манипулације информацијама и чланове породица раније санкционисаних лица, „како би се осигурало да се санкције не заобилазе“.

/Срна/