ОБИЉЕЖЕНО 30 ГОДИНА РАДА ЗАВОДА ЗА УЏБЕНИКЕ И НАСТАВНА СРЕДСТВА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

334

Република Српска и Министарство просвјете и културе поносни су на Завод за уџбенике и наставна средства, институцију која прати цјелокупну образовну политику ресорног министарства и Владе, изјавила је помоћник министра за предшколско и основно васпитање и образовање Наташа Цвијановић.

Пред почетак одржавања свечане академије поводом обиљежавања 30 година рада Завода за уџбенике и наставна средства, Цвијановићева је рекла да је то празник за цијелу Републику Српску, а не само јубилеј ове институције

Она је истакла да је Завод институција која све вријеме прати рад Министарства просвјете и културе, дефинисање и израду уџбеника, односно уџбеничке политике.

„То се највише осјетило посљедњих неколико година, када смо имали прилику и били смо свједоци процеса дигитализације садржаја уџбеника, а то се показало посебно важно посљедњих неколико година јер је пандемија вируса корона наметнула такве потребе“, рекла је Цвијановићева новинарима у Источном Сарајеву.

Она је истакла да се Завод за уџбенике активно бави питањима у области културе, те подсјетила да су изњедрили и успоставили награде „Златна сова“ и „Златна совица“, важне за све оне који пишу.

Директор Завода Бојан Ђенић рекао је да је Завод стабилна институција, једини издавач за уџбенике у Републици Српској, а поменуо је да је било разних покушаја и приватних лобија да се то онемогући.

Он је рекао да Завод у свом портфолију има 20 књижара, да је на пољу културе врло активан, да издаје своје књижевне награде – „Златну сову“ и „Златну совицу“, подсјећајући да се ове године обиљежава и 10 година од успостављања награде „Златна сова“.

Према његовим ријечима, Завод ће наставити да шири своју малопродајну мрежу, настојати да остане доминантан у издавању уџбеника, те да се шири на пољу белетристике.

Честитајући Заводу 30 година постојања, градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да је ова институција и у служби знања, али и у служби развоја и образовања цијеле Републике Српске.

„Завод је институција која пружа подршку равоју цијеле Републике Српске. Када имате једну такву институцију у Источном Сарајеву, дефинитивно морате да јој будете подршка“, истакао је Ћосић и изразио наду да ће Завод задржати своју функцију, односно да ће је додатно унаприједити.

Он сматра да Завод тиме што издаје уџбенике за основно и средње образовање у Републици Српској показује како одговорна држава треба да се односи.

„Уколико би изабрали неки други модел као што је то у неким земљама у окружењу, сигурно да би држава, односно Република Српска, као оснивач ове институције, изгубила свој примат и утицај на политику креирања и издавања уџбеника у Републици“, појаснио је градоначелник Источног Сарајева.

На свечној академији уручене су плакете и захвалнице, те овогодишње награде „Златна сова“ и „Совица“.

Добитник „Совице“ за ову годину Соња Арсић Вукомановић из Београда, а „Златну сову“ добила је Драгана Кнежевић из Неготина, док су друга и трећа награда припале су Ивану Новчићу из Краљева и Јадранки Миленковић из Ниша.

Предсједник жирија Сања Мацура честитала је Заводу 30 година постојања, те напоменула да је „Златна сова“, која се додјељује сваке године за три рукописа романа“, један од великих пројеката Завода, те да су се добитнички рукописи, међу 26 пристиглих, издвојилуи својим квалитетом.

Она је истакла да је побједнички роман написан тако да је доступан својим садржајем и за једног мање теоријски образовног читаоца, јер нуди, на први поглед, једноставну причу, али садржи различите слојеве која је посластица за некога ко воли мало дубље да чита.

У просторијама Завода данас ће бити уприличено дружење добитника награда „Златна сова“ и „Совица“ са члановима жирија и новинарима.

/Срна/