ОДРЖАНА ВИДОВДАНСКА АКАДЕМИЈА

160

У Културном центру Источно Ново Сарајево синоћ је одржана Видовданска академија на којој су учесници музиком, пјесмом и рецитацијама указали на значај Видовдана.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић истакао је да је задовљство присуствовати овој изузетној манифестацији културе – традиционалној Видовданској академији у оквиру „Принципових дана“.

„Многе судбоносне одлуке и дешавања која су опредијелила даљи пут и будућност српског народа везани су за Видовдан. Велика је вриједност Принципових дана и драго ми је да се одржавају седми пут, што значи да постају традиционална манифестација“, нагласио је Ћосић.

Ћосић је додао да у граду не недостаје манифестација културе, али је потребно радити више на њиховој промоцији, како би грађани правовремено били информисани.

Један од учесника Лука Новосел рекао је да академија представља круну ове манифестације, а Видован има посебан значај за српски народ. Он је указао на значај организовања манифестације, окупљање и чувања традиције.

Маја Новосел извела је ауторску пјесму посвећену Видовдану, док је деветогодишња Мила Крстић, ученик Основне школе „Свети Сава“, рецитовала пјесму посвећену овом празнику.

„Немам трему, доста сам вјежбала и све је добро прошло“, истакла је Крстићева.

У холу Културног центра отворена је и изложба петог сазива Ликовне колоније „Бели вук“.

Умјетници из Српске и Србије протеклих дана имали су прилику да у селу Тврдимићи стварају, а селектор Ликовне колоније „Бели вук“ Милош Поповић рекао је да је настало 17 дјела која су рађена техникама уље и акрил на платну, те једна скулптура.

„Дјела остају у фундусу Културног центра Источно Ново Сарајево, а у плану су изложбе поводом пет година одржавања ове колоније“, навео је Поповић.

Данас, завршног дана манифестације „Принципови дани“ биће организована Конференција беба од 18.30 часова на Тргу Србија у Источном Новом Сарајеву.

/Срна/