ПОЧЕЛО ПРИЈАВЉИВАЊЕ ПОСЛОВНИХ ИДЕЈА ИНОВАТИВАЦА

845

Развојна агенција Републике Српске организовала је данас у Источном Сарајеву инфо-дан поводом објаве јавног позива за учешће у акцелератор програму намијењеном иновативним почетницима у послу, гдје ће бити презентовани услови и критеријуми које је потребно испунити за учешће.

Марко Какућа из Развојне агенције Републике Српске рекао је да се акцелератор програм у Источном Сарајеву организује већ други пут, док је на осталим локацијама у Републици Српској организован једном.

„Након што смо претходне године успјешно реализовали акцелератор програм, донесена је одлука са партнерским организацијама да се овај програм поново организује у Источном Сарајеву и ове године“, појаснио је Какућа.

Он је навео да је програм намијењен почетницима у пословању заснованим на иновацији, знању и новим технологијама са потенцијалом раста који желе да што прије пронађу тржиште за своје производе или услуге.

Какућа је рекао да је програмом обезбијеђена бесплатна савјетодавна подршка ментора са предузетничким искуством и знањем из одређених области, као и повезивање са потенцијалним партнерима у земљи и иностранству.

„Биће обезбијеђене новчане и неновчане награде за најуспјешније пословне идеје, а предузетници почетници моћи ће да бесплатно користе простор за рад у оквиру пословног инкубатора“, рекао је Какућа.

Он је појаснио да право учешћа имају појединци или тимови који немају регистровану дјелатност, а желе да започну властити посао, као и регистровани пословни субјекти који обављају дјелатност краће од 18 мјесеци.

Какућа је рекао да број потенцијалних предузетника који се могу пријавити није ограничен, те да право учешћа имају сви креативци који планирају да започну властити посао на подручју града Источно Сарајево, који имају иновативну пословну идеју, а немају довољно знања или финансијских средстава да самостално започну властити посао.

Он је нагласио да се акцелератор програм реализује у складу са Програмом рада са финансијским планом Агенције за 2021. годину, а у сарадњи са Економским факултетом Универзитета у Источном Сарајеву, Заводом за запошљавање Републике Српске, Градском развојном агенцијом, Градском управом, те општинама у саставу града.

Какућа је рекао да је јавни позив за пријављивање иновативних пословних идеја отворен до понедјељка, 19. априла.

Игор Ђапић из Одјељења за привреду града Источно Сарајево рекао је да ће град финансијски помоћи спровођење акцелератор програма.

„Град ће стати на све начине иза акцелератор програма. Ту смо да, у оквиру Развојне агенције, помогнемо свим учесницима, како би пројекат био спроведен до краја“, рекао је Ђапић.

Виши асистент на Економском факултету Универзитета у Источном Сарајеву Јелена Маријановић рекла је да ће овај факултет свој допринос програму дати кроз пружање стручних савјетовања и менторство.

„Ми пружамо и просторије за одвијење обука менторске подршке, а на крају, за једног или више учесника, обезбиједићемо просторије за рад у оквиру Факултета“, рекла је Маријановићева.

Учесник у акцелератор програму Игор Грачанин рекао је да је од раније упознат о програму, те да се нада да ће своју пословну идеју, уз подршку, моћи да спроведе у дјело.

„Моја идеја има везе са шумарством. Природно је и биљно све, па ћемо видјети“, рекао је Грачанин.

/Срна/