САВЕЗ ОПШТИНА И ГРАДОВА: САГЛАСНОСТ НА СПОРАЗУМ О САРАДЊИ СА ИРБ-ОМ

552

Предсједништво Савеза општина и градова Републике Српске дало је на данашњој сједници сагласност на споразум о пословно-техничкој сарадњи Савеза и Инвестиционо развојне банке /ИРБ/ који предвиђа да све и једна општина и град у Српској, у сарадњи са ИРБ-ом, дође до свог инвестиционог профила, који ће квалитетно бити представљен домаћим и страним инвеститорима, рекао је предсједник Савеза Љубиша Ћосић.

Ћосић је, у паузи сједнице Предсједништва Савеза општина и градова Републике Српске, рекао новинарима да споразум предвиђа и друге облике комуникације Савеза и ИРБ-а.

Ћосић је навео да је на данашњој сједници највећу пажњу изазвао Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о локалној самоуправи по хитном поступку, за који се нада да ће, уз одређене измјене, бити послат на усвајање Народној скупштини Српске.

Он је рекао да је закон донесен у новембру 2016. године, те да су током његове примјене биле потребне измјене да би све боље функционисало.

Ћосић је нагласио да се измјенама овог закона предвиђа да се максималан број запослених у локалним самоуправама, гдје је до сада било три запослена на 1000 становника, утврђује посебном уредбом Владе Републике Српске.

“Министарство ће имати обавезу да, заједно са нама, понуди Влади уредбу која ће на основу различитих критеријума, дефинисати број запослених”, рекао је Ћосић и додао да су на данашњој сједници сви показали опредијељеност да не буде новог запошљавања у јединицама локалне самоуправе.

Ћосић је рекао и да се данас нису усагласили о члановима закона који се односе на градове са више од 100.000 становника, а којима се предвиђа да предсједник скупштине има шефа кабинета и два савјетника и особе за протоколарне послове.

Према његовим ријечима, сагласност није постигнута о члану 53 који предвиђа да предсједник скупштине уређује систематизацију стручне службе скупштине града, која је опет саставни дио Правилника о систематизацији организације радних мјеста у граду који доноси градоначелник.

“Ту смо имали различите ставове и они ће бити послати ресорном министарству”, рекао је Ћосић.

Наводећи да је ријеч о Бањалуци и Бијељини, Ћосић је рекао да је предлагач, односно ресорно министарство релаксирало односе, дајући право предсједнику скупштине да има два савјетника и шефа кабинета, да организује стручну службу и преузме дио одговорности.

Он је истакао да је добро што су овим измјенама Закона скраћени процеси формирања власти са 60 на 45 дана.

Ћосић је рекао да су различита мишљења имали и о износу одборничког додатка, али су се усагласили, а дефинисали су и да треба да буде обављена примопредаја дужности, те да ће бити кажњен онај ко не учествује у томе адекватно.

Он је рекао да су се усагласили да Народна скупштина распушта скупштину локалне самоуправе у одређеним ситуацијама, а не Влада као до сада.

Ћосић је навео да ће у наставку сједнице расправљати о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о службеницима и намјештеницима у органима јединица локалне самоуправе, као и Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о статусу функционера у органима јединица локалне самоуправе.

Он је истакао да ће под тачком разно дати приједлог да све локалне заједнице обиљеже 30 година Републике Српске.

“Ја ћу позвати све јединице локалне самоуправе да у идућој години једнообразно обиљежимо Дан Републике Српске низом манифестација”, рекао је Ћосић и додао да ће централно обиљежавање бити у Бањалуци, али да ће једну или двије активности имати и тамо гдје је Република Српска створена, а то је 9. јануара у Сарајеву, и та чињеница се мора уважавати.

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић рекао је да поједини чланови измјена Закона о локалној самоуправи имају задатак да ојачају институцију предсједника скупштине у градовима са више од 100.000 становника, а то су Бијељина и Бањалука, чиме се, како је навео, повећавају надлежности предсједника скупштине, док се градоначелнику не дозвољава изабрати ни замјеника.

“Ове измјене су писане због Бијељине и Бањалуке као вид нових удара који су политички инструисани и ми ћемо се свим правним лијековима одупријети овим измјенама”, рекао је Петровић.

И савјетник градоначелника Бањалуке Милада Шукало тврди да су све ове измјене Закона о локалној самоуправи политичке и да се највише односе на функционисање два највећа града у Републици Српској, а то су Бањалука и Бијељина.

Она је рекла да се измјенама формира ново тијело, а то је кабинет предсједника скупштине који додатно оптерећује буџете локалних јединица.

Шукало је нагласила да је град Бањалука упутио пет примједби на одређене чланове овог закона који се директно односе на ингеренције предсједника скупштине и градоначелника.

Срна/