ПРЕДСТАВНИЦИ ГРАДСКЕ УПРАВЕ СА АУТОПРЕВОЗНИЦИМА О ПРОБЛЕМИМА У ЈАВНОМ ПРЕВОЗУ

551

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, предсједник Скупштине града Бранко Короман и вршилац дужности начелника Одјељења за просторно уређење, саобраћај и стамбено-комуналне послове Обрад Ковач разговарали су данас са аутопревозницима који врше превоз путника на подручју Источног Сарајева о стању у овој области.

Аутопревозници су упозорили да се суочавају са бројним проблемима у пословању, попут знатно веће цијене горива, али и повећања осталих трошкова, уз истовремено смањење броја путника.

Они су истакли да су због тога приморани на повећање цијене појединачне карте у приградском саобраћају на линији Источна Илиџа/Источно Ново Сарајево – Пале – Соколац за око 30 одсто, док ће цијена мјесечне карте на свим линијама, као и цијена карата у оквиру субвенционисаних, нерентабилних линија остати иста.

Према њиховим ријечима, повећање цијене појединачне карте за поменуту аутобуску линију неће утицати на грађане који свакодневно путују уз мјесечну карту, чија ће продаја на овај начин бити стимулисана.

Аутопревозници су затражили и да се у наредном периоду размотри могућност смањења броја одређених линија због константног смањења броја путника.

Представници Града Источно Сарајево су навели да разумију проблеме са којим се суочавају аутопревозници, те се сагласили са повећањем цијене појединачне карте на линији Источна Илиџа/Источно Ново Сарајево – Пале – Соколац, али су истовремено истакли да је неопходно и подићи квалитет и безбједност превоза путника.

Градоначелник Љубиша Ћосић је рекао да Градска управа жели да суфинансира одређене линије у отежаним условима пословања, како би се очувао градски превоз, а нарочито некомерцијалне линије које за ауопревознике нису економски исплативе.

„У наредној години настојаћемо да повећамо издвајања за субвенционисање градског превоза, али морамо да обратимо пажњу и на остале проблеме, као што су квалитет и безбједност аутобуса у градском саобраћају, те редовност линија, како бисмо нашим грађанима пружили бољи квалитет услуге“, нагласио је Ћосић.

Он је поручио да је Градска управа спремна да помогне аупоревозницима који, евентуално, имају намјеру да затраже кредитна средства за куповину нових аутобуса, те додао да повећање цијене појединачних карата неће бити велики проблем када буду испуњени сви услови који ће у потпуности задовољити кориснике градског превоза.

„Од 1. јануара сљедеће године субвенције аутопревозницима који врше превоз путника на нерентабилним линијама бити веће, а у сарадњи са општинама настојаћемо да ријешимо проблем неадекватних стајалишта у појединим дијеловима града“, истакао је Ћосић.

На састанку је договорено да наредних дана аутопревозници доставе надлежном одјељењу Градске управе прецизне информације о броју линија које одржавају, броју путника, стању аутобуса, како би се урадила процјена стања и одлучило о даљим активностима.