УСВОЈЕН БУЏЕТ ЗА НАРЕДНУ ГОДИНУ ОД 15,3 МИЛИОНА КМ

261

Одборници Скупштине града Источно Сарајево усвојили су данас буџет за наредну годину у износу од 15.307.000 КМ који је градоначелник Љубиша Ћосић оцијенио као потпуно реалан и остварив.

Ћосић је рекао новинарима да током планирања буџета није било нереалних пројеката и да их у Градској управи ништа неће навести да дају неоправдана обећања грађанима.

„Буџет ће у наредној години задржати стабилност финансирања Градске управе и свих припадајућих јавних установа и организација. Биће настављена и подршка спорту, култури, невладином секотору и свему што се финансира из буџета“, навео је Ћосић.
7
Према његовим ријечима, за финасирање Парка природе „Требевић“ планирано је 50.000 КМ, за потребе азила за псе у Источном Страром Граду 115.000 КМ, а омогућен је и мини-грант за ову општину од 50.000 КМ.

Ћосић је најавио да ће ових дана бити расписан тендер за парк великана у српском здравству у кругу Болнице „Србија“ који ће бити финасиран комбинацијом буџетских и кредитних средстава.

„Данас смо усвојили одлуку о кредиту од 4,5 милиона КМ, од чега ће два милиона КМ бити утрошено за градњу градске куће на Палама, а милион КМ за пасарелу која спаја Источну Илиџу и Источно Ново Сарајево. За реконструкцију главних саобраћајница на Сокоцу планирано је 700.000 КМ, 250.000 КМ за изградњу скупштинске сале у Источном Старом Граду, као и 350.000 КМ за суфинасирање парка великана српског здравства“, појаснио је Ћосић.

Он је рекао да је донесена одлука о кредитном задужењу од 1.700.000 КМ на период од седам година за потребе Ватрогасне бригаде, односно за нове домове на Сокоцу и у Источном Новом Сарајеву, набавку два возила, као и за Центар за спасиоце у Источном Старом Граду, који ће бити враћан средствима од противпожарне накнаде.

„Најзначајнија одлука је изградња соларне електране путем Градског предузећа за директне инвестиције кроз кредитно задужење од 1.400.000 КМ, који ће бити враћан из прихода који електрана буде остваривала, а након отплате у буџет града ће се сливати од 500.000 КМ до 700.000 КМ“, навео је Ћосић.

Он је рекао да Градска управа Источно Сарајево настоји да што више буде укључена у живот својих грађана и да буде подршка градским општинама.

Ћосић је подсјетио и да је Град у протекле три године вратио 3.450.000 КМ кредита који је подигла претходна администрација, додајући да очекује да ће до краја фебруара, односно до краја пословне године, све текуће обавезе Градске управе бити саниране.

Одборник СДС-а Горан Шеховац сматра да је, и поред добрих ствара у буџету, видљиво неравномјерно улагање у све општине, наводећи као примјер издвајање 1.000.000 КМ за изградњу градске куће на Палама, док ништа није издвојено за градску галерију у Источној Илиџи.

„Источна Илиџа је давно заслужила да буде направљена и сматрам да би град требао више да се бави улагањем у средње школе. Мислим да је вријеме и да се Градска управа укључи у процес изградње гимназије. Ту је и даље проблем градског превоз и вертикалне саобраћајне сигнализације“, указао је Шеховац.

Према његовом мишљењу, Градска управа би више требала да се бави питањима која су у њеној надлежности, него пројектима у које би више требала да се укључи Влада Републике Српске.

„Ми смо против буџета, осим колега из Источног Старог Града, који су га подржали. Видјећемо да ли ће у ребалансу буџета бити усвојени амандмани које смо поднијели. Ако се то догоди, нећемо имати проблем да гласамо за такав буџет“, објаснио је Шеховац.

Предсједник Скупштине града Бранко Короман рекао је да је година на измаку била изазовна, да су имали пад прихода, те да су одређеним одлукама покушали да то надокнаде, што су и успјели.

Одборници су усвојили и програме рада и финансијског плана за 2024. годину за предузећа и установе чији је оснивач град Источно Сарајево.

/Срна/