ЋОСИЋ: САРАЈЕВСКИ СРБИ СУ УГРАДИЛИ СВОЈЕ ЖИВОТЕ У СТВАРАЊЕ СРПСКЕ

728

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да је 16. март један од значајних датума који говоре о томе колико је српски народ дао да би се створила Република Српска, а да је сигурно најзначајнији датум за Србе Сарајева и Сарајевско-романијске регије.

Поводом обиљежавања 25 година од изласка Срба из Сарајева, Ћосић је навео да су сви Срби који су бранили и стварали Републику Српску одбранили своја огњишта, а да су сарајевски Срби одбранили огњишта и потом морали да их напусте.

Он је подсјетио да је 120.000 људи учествовало у највећем мирнодопском пресељењу са једне територије послије Другог свјетског рата.

Ћосић је изјавио новинарима на Војничком спомен-гробљу Мали Зејтинлик на Сокоцу, гдје су сахрањени бројни борци погинули на сарајевском ратишту, те да је њих више од 4.000 дало животе за стварање Републике Српске.

Он је додао да су потом сарајевски Срби дали све што су имали да би Република Српска била створена и да је тај мирнодопски потез био залог за Српску.

„Три периода су јако карактеристична задњих 30 година за Србе Сарајева – период одбране и стварања Српског Сарајева, период егзодуса и потом период поновног уздизања, поновног стварања Источног Сарајева“, нагласио је Ћосић.

Он је рекао да данас 65.000 становника Источног Сарајева са поносом чувају сјећање на оно што су стварали генерацијама у Сарајеву које је брањено и одбрањено, које се морало потом напустити.

„Данас заједно са институцијама Републике Српске градимо Источно Сарајево, градимо овдје нови живот и никада нећемо заборавити да смо огромну жртву дали за стварање и развој Републике Српске“, поручио је Ћосић.

На Сокоцу и на Равној Романији данас ће бити обиљежено 25 година од егзодуса око 120.000 сарајевских Срба.

/Срна/