БЕСПЛАТНО ШКОЛОВАЊЕ И СМЈЕШТАЈ – ПРЕДНОСТИ СТУДИРАЊА У СРПСКОЈ

178

Универзитет у Источном Сарајеву организовао је данас „Дан отворених врата“ за више од 500 матураната средњих школа из Источног Новог Сарајева, Источне Илиџе, Хан Пијеска, Сокоца, Пала, Рогатице, Вишеграда, Рудог и Чајница ради упознавања о предностима студирања на 15 факултета које нуди ова образовна установа.

Проректор за науку, истраживање и развој на овом универзитету Јелена Крунић рекла је новинарима да будући студенти имају велике предности током студирања на овом универзитету и у Републици Српској, захваљујући подршци Владе Српске која је обезбиједила бесплатно школовање и смјештај у студентским домовима.

Крунићева је истакла да је ресорно министарство предложило око 1.847 мјеста за студенте првог циклус студија ове године.

Према њеним ријечима, од друге године студија, студенти могу добити и стипендије ресорног министарства, те да им је на располагању 49 различитих студијских програма првог циклус студија на 15 факултета и двије академије у 10 градова и општина источног дијела Републике Српске.

„Желимо да будући студенти упознају свијет са нама и прошире хоризонте, јер један дио школовања могу провести и на неком од универзитета у Европи и свијету“, поручила је Крунићева, наводећи да на Универзитету у Источном Сарајеву студира више од 400 студената из 18 различитих земља.

Она је навела да су већ организовали „Дан отворених врата“ за средњошколце почетком марта и у Добоју, Бијељини, Требињу, а завршавају данас на Палама гдје будуће студенте упознају са студијским програмима које нуде.

Декан Економског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Марко Ђого рекао је да су посљедњих пар година измјенили наставни план и програм и прилагодили га потребама тржишта рада.

Ђого је додао да на Економском факултету на Палама од ове године први пут постоји смјер дигитална трансформација као занимљива комбинација знања из економије и IT сектора.

„Постоје и студијски програм економија, туризам и хотелијерство, који се показао као погодан јер се туризам у Републици Српској све више развија и студенти немају проблема да нађу посао“, навео је Ђого и додао да на другом циклусу имају пет студијских програма.

Он је навео да Економски факултет Пале тренутно ради на увођењу трећег циклус студија.

Декан Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву Горан Марковић рекао је да дуги низ година школују квалитетне правнике.

„Успјевамо да остваримо спој теоријске наставе и праксе која се одржава у више од 20 различитих институција“, истакао је Марковић.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да општине у саставу града нуде доста садржаја и квалитетан живот током студија.

„Вријеме студентима неће проћи само у студирању и учењу, већ ће имати и прилику за добар друштвени живот“, истакао је Ћосић.

У спортско-пословном центру „Пеки“ матуранти из средњих школа Источног Новог Сарајева, Источне Илиџе, Хан Пијеску, Сокоца, Пала, Рогатице, Вишеграда, Рудог и Чајнича посјетили су штандове чланица Универзитета након чега су посјетили факултете на Палама и обишли студентски дом.

/Срна/