ВУКАДИН: БРОЈ ИНТЕРВЕНЦИЈА НА ДЕСЕТОГОДИШЊЕМ ПРОСЈЕКУ

181

Ватрогасци су већ имали интервенције јер људи припремају посједе, пале суву траву и грање, те се веома често догоди да то изађе ван тог простора. Иако сматрају да немају одговорност, сви неодговорни ће бити санкционисани јер се не може дозволити бахатост.

Шеф Територијалне ватрогасно-спасилачка јединице Источно Сарајево Његош Вукадин изјавио је да већ имају интервенције због пожара усљед крчења њива, те да ће сви неодговорни одмах бити санкционисани будући да је дошло до измјена у закону.

Вукадин је навео да су људи са лијепим временом почели да чисте и припремају своје посједе, пале суву траву и грање, па се веома често дешава да се ватра отме контроли, а они сматрају да за то немају одговорност.

Он је истакао да неће дозволити бахато и неодговорно понашање, јер због тога неко може да изгуби живот и имање.

„Закон се промијенио, тако да ће све наше пријаве одмах бити узете у обзир и неодговорни ће бити санкционисани новчано, прекршајно, а тамо гдје буде велике штете или људски живот угрожен одговараће и кривично“, појаснио је Вукадин.

Он је рекао да је јединица протекле године на подручју града Источно Сарајево имала 352 интервенције, што је на нивоу десетогодишњег просјека, а да је око 50 одсто пожара било на отвореном простору. Четири интервенције ималу су у саобраћајним незгодама, као и приликом поплава у Источној Илиџи.

Вукадин је нагласио да је у протеклој години 177 пожара забиљежено у општинама Источна Илиџа, Источно Ново Сарајево и Трново, 103 на Палама и у Источном Старом Граду, те 72 на Сокоцу у којима, срећом, није било настрадалих, док је у неким случајевима причињена материјална штета.

„Ми смо ту да реагујемо, а осталим стварима се не бавимо, па ни узроцима пожара, једино ако нађемо неке доказе да је пожар подметнут ми ти приложимо инспекторима који то даље обрађују“, навео је Вукадин.

Вукадин је истакао да су и у прва два мјесеца ове године, када су у питању пожари била на нивоу претходних година, али су, нажалост, у једном пожару два лица смртно страдала. Вукадин додаје да је то била велика трагедија која је оставила трага и на људе који су учествовали у интервенцији.

Он је апеловао да грађани на почетку зимске сезоне, у зависности како загријавају објекте, провјере инсталације за гријање, јер је најважније да оне буду потпуно исправне.

„Ако се грију на струју то мора бити обезбијеђено потпуно исправно, ако је у питању гријање на чврста горива, пелет, димњаци морају бити очишћени пред почетак сезоне гријања. У супротном доводе у ризик себе и своју породицу и своју имовину“, нагласио је он.

Вукадин је истакао да Јединица тренутно има 72 запослена од којих је нешто мало мање од 10 одсто радника који нису оперативци и не раде директно на интервенцијама.

Према његовим ријечима, посљедњих 15 година опремали су Ватрогасну јединицу, за шта је и град Источно Сарајево, са којим имају одличну сарадњу, обезбиједио знатна средства.

„Сва одјељења су опремљена потребним врстама ватрогасних возила, заштитне опреме за раднике и другим помоћним средствима, а обука је константна и свакодневна“, каже Вукадин.

/Срна/