ГРАД ЛИДЕР – РЕГИСТРОВАНО 1.437 СМЈЕШТАЈНИХ ЈЕДИНИЦА И 4.500 ЛЕЖАЈЕВА

397

Град Источно Сарајево се са аспекта туризма убрзано развија кроз изградњу смјештајних капацитета, као и у развоју туристичких садржаја, рекао је Срни предсједник Комисије за категоризацију објеката града Ђорђе Мајкаловић.

Мајкаловић је нагласио да је на подручју Источног Сарајева до сада 966 корисника регистровало 1.437 смјештајних јединица, а укупан број лежајева је 4.511.

„Према броју категоризованих објеката, град Источно Сарајево представља лидера, како у Републици Српској тако и у цијелој БиХ“, рекао је Мајкаловић.

Он је истакао да је у овој години 238 корисника регистровало 334 смјештајне јединице и 888 лежајева, док је 2020. године 107 корисника регистровало 175 смјештајних јединица и 596 лежајева.

Према његовим ријечима, у 2021. години регистровано је 155 корисника, 210 смјештајних јединица и 661 лежај, док је лани регистровано 338 корисника који су пријавили 492 смјештајне јединице и 1.639 лежајева.

Мајкаловић је подсјетио да је прије двије и по године именован на чело Комисије за категоризацију, те да тада нису имали сређене податке због чега су приступили прављењу базе података да би имали увид којим смјештајним капацитетима располаже Источно Сарајево.

Он је напоменуо да су у надлежности овог града смјештајни капацитети типа апартман, кућа за одмор и соба за изнајмљивање.

„Сви ти смјештајни капацитети су у великој мјери заступљени на подручју града због близине туристичких центара на Јахорини, са Двориштима и Врхпрачом као саставним дијеловима, те Романије, која се развија, и Требевића, који улази у систем регистрације“, навео је Мајкаловић.

Мајкаловић је напоменуо да је у информацији која је у априлу упућена Скупштини града Источно Сарајево наведено да на подручју града, по типу објеката, постоји 151 кућа за одмор, 177 соба, 57 студија апартмана и 1.035 апартмана.

„Бројке говоре да акције које су у посљедње двије године предузете с циљем регистрације смјештајних капацитета од Градске управе дају резултате јер долази до повећања пријављених корисника“, рекао је Мајкаловић.

Он је подсјетио да је Градска управа Источног Сарајева позвала власнике кућа за одмор, апартмана /стан на дан/ и соба за изнајмљивање да, с циљем легалног обављања дјелатности, изврше регистрацију и категоризацију објеката, уколико то нису обавили или је категоризација истекла.

Мајкаловић је навео да су остварили значајан резултат када је ријеч о типу смјештаја стан на дан, јер су на подручју општина Пале, Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа у овој години категорисали око 140 таквих смјештаја, који су законски апартмани.

„То је значајан резултат, јер уз већ регистрованих 60 станова на дан долазимо до 200 станова, што говори о атрактивности ових локалних заједница и да се велики број људи окреће том виду додатне дјелатности“, рекао је Мајкаловић и додао да је, према неким процјенама, тај број и већи, те Комисија настоји да се избори са нелегалном конкуренцијом.

Он је нагласио да ће у сарадњи са Градском инспекцијом покушати да нађу начин за вођење уредне евиденције гостију јер сада немају прецизне податке о томе колико људи заиста посјети град Источно Сарајево.

Мајкаловић је рекао да би нови Закон о угоститељству требао да ријеши неке проблеме увођењем јединственог евиденционог система, при чему ће сви имати обавезу да госта евидентирају електронски у тренутку уласка у објекат.

Према његовим ријечима, то би требало заживјети у сљедећој години, а електронска евиденција ће помоћи да се добије тачан податак колико гостију долази, па ће град имати јасну слику у којем правцу треба да се развија.

„Бројке говоре да је у протекле двије године укупно категоризовано око двије трећине укупног смјештајног капацитета на подручју града, приходи су вишеструко порасли и све говори да град покушава на озбиљнији начин ријешити ове проблеме“, навео је Мајкаловић.

Он је напоменуо да се захтјеви за категоризацију смјештајних јединица могу предати у Туристичкој организацији града Источно Сарајево или у Градској управи, а пријава мора да садржи доказ о власништву и плаћене трошкове поступка категоризације.

Мајкаловић је прецизирао да су трошкови категоризације подијељени у двије категорије, од којих се прва односи на зону скијалишта Јахорина, гдје припадају и Дворишта, а гдје се за смјештај у тој зони за категоризацију у буџет града уплаћује 200 КМ, за рад Комисије 50 КМ, те за градске административне таксе 12 КМ.

Он је рекао да се за остале смјештајне капацитете у буџет града уплаћује 100 КМ, док остали трошкови остају исти.

Мајкаловић је навео да уговор о категоризацији који се потписује са Туристичком организацијом важи четири године и да се ови трошкови плаћају једном у четири године.

Он је додао да су пружаоци услуге смјештаја дужни да плаћају боравишну таксу која је намјенски приход и која на годишњем нивоу износи 50 КМ по лежају.

„Пружалац услуге смјештаја, поред иницијалних трошкова и годишње таксе, више не плаћа ништа, што је поражавајуће. Нико не плаћа порез на доходак, чиме општине губе значајна средства“, рекао је Мајкаловић.

Он је напоменуо да, у складу са Законом о угоститељству Републике Српске и одлуком о категоризацији угоститељских објеката на подручју града Источно Сарајево, новчаном казном до 2.000 КМ може бити кажњено физичко лице које пружа услуге смјештаја, а које претходно није извршило категоризацију.

/Срна/