СОКОЛАЦ- Пчелари из Србије посјетили манастир Соколица и спомен-гробље „Нови

163

Група од око педесетак пчелара из источне Србије посјетила је јуче манастир Соколица на Равној Романији и Војничко спомен-гробље „Нови Зејтинлик“ на Сокоцу, гдје им је начелник соколачке општине Милован Бјелица рекао да је Република Српска светиња, да без ње нема опстанка за српски народ у БиХ који ће се трудити да сачува Српску упркос свим притисцима на руководство и њене институције.

„Република Српска је нама светиња. Без ње нама опстанка нема и трудићемо се да сачувамо ово што имамо упркос свим притисцима на руководство и институције Српске“, истакао је Бјелица, након што је делегација домаћина и гостију из Србије положила вијенац на спомен-гробље „Нови Зејтинлик“.

Он је госте из Србије упознао и о дешавањима у Сарајеву прије избијања ратних сукоба и невољама које су проузроковале велики егзодус сарајевских Срба након Дејтона, као и о формирању Војничког спомен-гробља 1995. године.

Бјелица је подсјетио да су напуштањем сарајевских општина у којима су вијековима живјели Срби одлучили да посмртне остатке погинулих у одбрани огњишта пренесу на подручје Републике Српске, а за мјесто њиховог вјечног починка одређена је локација данашњег „Новог Зејтинлика“, гдје је сахрањено готово 1.000 српских бораца.

„Ми нисмо држали Сарајево у окружењу и блокади, како то често неки желе да представе, јер је то већ био подијељен град. Сви смо били у окружењу, јер смо бранили своја имања“, рекао је Бјелица.

Бјелица је истакао да су су Србија и Српска православна црква много учиниле за народ Републике Српске.

Предсједник Друштва пчелара „Слатина“ из истоименог мјеста код Бора Небојша Бузеј рекао је Срни, не кријући сузе, да је за њега након посјете српском војничком гробљу на Сокоцу пчеларство остало у другом плану.

„Тек сада смо, посетом Новом Зејтинлику, видели и чули кроз шта су прошла наша браћа овде, јер ми често у Србији нисмо ни били свесни невоља кроз које је народ овде пролазио“, истакао је Бузеј, који је са још око 50 пчелара, у организацији Друштва „Слатина“, данас био у узвратној посјети соколачком Удружењу пчелара „Гласинац“.

Он је нагласио да су овакве међусобне посјете веома значајне да би се, прије свега, упознали о начинима бављења пчеларством у другим крајевима, поготово на великим надморским висинама, размијенили искуства и склопили нова познанства.

Бузеј је додао да су пчеларе Романије посјетиле и њихове колеге из друштава пчелара „Албина“ из Бора, „Шумадија“ из Крагујевца и „Тимок“ из Зајечара.

Посланик у Народној скупштини Републике Српске Страхиња Башевић рекао је да је увјерен да у тренутној сложеној геополитичкој ситуацији у свијету Србе може да спаси само јединство.

Башевић, који је члан Управног одбора соколачког Удружења пчелара „Гласинац“ и пчеларством се бави 15 година, истакао је да, према законима природе, и пчелиње друштво бира матицу око које се окупља заједница, која гради толеранцију према окружењу.

Он је подсјетио на значајну улогу српског народа у културном, друштвеном и привредном животу пријератног Сарајева у којем је тада живјело око 160.000 Срба, те говорио о посљедицама рата и егзодуса сарајевских Срба.

Башевић је рекао и да је у одбрани Сарајевско-романијске регије погинуло више од 4.000 српских бораца чија су имена уписана на зидовима манастира на Равној Романији, те да на „Новом Зејтинлику“ почива готово 1.000 бораца који су животе дали за Републику Српску.

Предсједник Скупштине града Бора Драган Жикић изразио је задовољство због ове узвратне посјете, те навео да се начин пчеларења разликује на ова два подручја.

„Бавимо се дивним послом, више као љубитељи пчела, него што је то комерцијално пчеларење, јер нема више великих приноса меда, али нас љубав према пчелама обавезује да и даље остајемо у овом послу“, рекао је Жикић, један од активних пчелара Друштва „Слатина“.

Предсједник Удружења пчелара „Гласинац“ Горан Нешковић рекао је Срни да су у узвратну посјету данас примили групу пчелара из Бора, Крагујевца и Зајечара, који су посјетили манастир Светог великомученика Георгија – Соколица на Равној Романији и војничко спомен-гробље „Нови Зејтинлик“, те наставили дружење у хотелу „Златни бор“.

Удружење пчелара „Гласинац“, које је организатор данашњег дружења са пчеларима из дијела источне Србије, има око 120 активних чланова, од којих 36 остварују право на подстицаје Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

/Срна/