„ДАНИ ЖАРКА ВИДОВИЋА“ 23. АПРИЛА У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ

437

У Источном Сарајеву ће 23. априла бити одржана научна и културно-умјетничка манифестација „Дани Жарка Видовића“, у организацији Православног богословског факултета „Свети Василије Острошки“ Фоча, Филозофског факултета Пале и Културног клуба „Фронесис“.

Борјан Митровић је у име организатора изразио наду да би ова научна и културно-умјетничка манифестација могла постати традиционална и један од битних културних догађаја града.

Митровић је рекао новинарима у Источном Сарајеву да је планирано да 23. априла у јутарњим часовима учесници скупа, односно, округлог стола „Жарко Видовић – свједок српске завјетне мисли“ у јутарњим часовима оду до Старе православне цркве на Башчаршији.

Он је додао да је предвиђено да округли сто буде одржан у згради Електротехничког факултета /ЕТФ/ у Источном Сарајеву од 12.00 часова до 15.00 часова.

Митровић је истакао да су учесници округлог стола еминентни професори и умјетници српске културе данас попут академика Матије Бећковића, Богољуба Шијаковића, Миле Ломпара, Ранка Поповића, Бориса Брајовића и Дарка Р. Ђога.

Он је навео да ће истог дана у 19.00 часова у просторијама ЕТФ-а бити одржано књижевно вече Матије Бећковића.

„Планирано је да се на основу излаганих радова објави зборник тако да се продуби сарадња са битним српским културним институцијама, а нарочито са задужбином Жарка Видовића у Београду“, рекао је Митровић.

Ведран Голијанин са Православног богословског факултета „Свети Василије Острошки“ истакао је чињеницу да је високо православно богословско образовање кроз историју увијек било везано за Сарајево.

„Иако наш факултет због одређених околности данас није у својој згради у Сарајеву, то не значи да се одрекао не само свог просвјетног, него и културног рада на подручју овог града. Ову манифестацију коју наш факултет организује заједно са Филозофским факултетом Универзитета у Источном Сарајеву видимо као прилику да Богословски факултет унаприједи културни живот у Источном Сарајеву“, рекао је Голијанин.

Голијанин и професор Православног богословског факултета „Свети Василије Острошки“ Драган Учур истакли су допринос који је Видовић дао у оснивању ове православне образовне установе у Фочи, те да је манифестација покушај да одужи овом великом човјеку.

Жарко Видовић је један од најначајнијих српских религијских мислилаца 20. вијека, историчар уметности, ликовни критичар и историчар цивилизације. Рођен је у Тешњу 6. јануара 1921. године, а преминуо у Београду 18. маја 2016. године.

Живот Видовића обиљежило је логорашко искуство Јасеновца и Норвешке у Другом свјетском рату, студирање у Шведској, дисидентски статус у бившој СФР Југославији. У деценијама након распада Југославије његово дјело постаје актуелно и вреднује се на прави начин.

Видовић је у вријеме када се деведесетих година прошлог вијека организовао Универзитет у Српском Сарајеву и Богословски факутет у Фочи дао несебичан допринос утемељењу тих установа.

Однедавно једна од улица на подручју Источне Илиџе носи име Жарка Видовића, а ова општина је и генерални покровитељ манифестације.

/Срна/

фото: Општина Источна Илиџа