ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА „ИЗМЕЂУ СЈЕЋАЊА, СТРАДАЊА И СЛОБОДЕ“ ПОСТАВЉЕНА У ЦЕКОВИЋА КУЋИ НА ПАЛАМА

319

У Церовића кући на Палама синоћ је представљена изложба фотографија Рајка Паштара „Између сјећања, страдања и слободе“, које показују како су протицале ратне године унутар Сарајева, али и у општинама које данас чине град Источно Сарајево.

Постављене су бројне фотографије, документи и исјечци из новина ратног фотографа Паштара, те личне фотографије учесника ратних дешавања.

Паштар је рекао новинарима да је приказан мали дио архиве који говори о животима заробљених Срба и тортурама којима су били изложени у претходном Одбрамбено-отаџбинском рату.

„Надам се да ће изложба обићи све крајеве Републике Српске јер мислим да је сарајевско ратиште било најтеже, а многи то не знају. Материјала има још и надам се да ћемо направити и књигу, ратни албум са 2.500 фотографија“, рекао је Паштар.

Он је навео да га је изненадило колико млађи нараштаји не знају о својој историји и зато треба културу сјећања сачувати и о њој причати.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман рекао је да је изложба уприличена у оквиру манифестације „Дана Источног Сарајева“ и обиљежавања Дана града и крсне славе – Светог Петра Дабробосанског.

„То је једна изложба фотографија о 30 година стварања Републике Српске, о сјећањима, страдању и слободи српског народа за тај период. Веома је битно да градимо културу сјећања и град Источно Сарајево управо због тога и све веће појаве фалсификовања саме историје има потребу да на томе ради активно“, истакао је Короман.

Он је додао да ће у склопу града радити пет спомен-обиљежја и Музеја Одбрамбено-отаџбинског рата како би све информације остале млађим нараштајима да се едукују о истиним стварима.

„Свједоци смо да је истина послије рата највише нападнута, а сада то видимо и кроз документарни филм Сарајево сафари који фалсификује историјске чињенице, а то најдубље погађа становнике Источног Сарајева“, рекао је Короман.

Начелник општине Пале Бошко Југовић захвалио је Паштару што је уприличио изложбу и што је на 60 паноа приказао приче из рата, а обрадовала га је, како је рекао, и Паштарова тежња да фотографије обиђу Републику Српску.

„Важно је због младих али и нас да обновимо сјећање. Паштар је склопио један комплетан циклус и дочарао све што се дешавало током рата од 1992-1995. године. Има доста детаља о страдањима цивила и детаља које говоре колико је пропратио народ града Источног Сарајева, Сарајевско-романијске регије“, рекао је Југовић.

Изложба ће у четвртак бити отворена и на Сокоцу у Парохијском дому.

/Срна/