КОВАЧЕВИЋ: У 10 СРЕДЊИХ ШКОЛА УПИСАНО ОКО 1.000 УЧЕНИКА

259

Предсједник Актива директора средњих школа Сарајевско-романијске регије Бранка Ковачевић изјавила је Срни да је у 10 средњих школа ове регије у први разред уписано око 1.000 ученика и да је све спремно за редован почетак наставе у петак, 1. септембра.

Ковачевићева је додала да је план уписа био 1.106 ученика, те да је мањи број уписаних присутан нарочито у рубним и мањим општинама.

„У саобраћајној струци ученици су могли да изаберу ново занимање – техничар логистике и шпедиције, гд‌је је показана заинтересованост за упис“, навела је она.

Дефицитарна занимања трећег степена у овој школској години су, како је рекла, кувар, аутоелектричар, аутомеханичар, инсталатер, бравар, заваривач, трговац.

„Иако, ова занимања пружају могућност бржег запошљавања и већа финансијска примања, нажалост, није била велика заинтересовност ученика“, истакла је Ковачевићева.

Према њеним ријечима, ученици су и даље највише заинтересовани за медицинску школу, односно, за занимања у струци здравство, економску, АЈ-ТИ техничаре и техничаре рачунарства у струци електротехника и за гимназију.

„Свих 10 средњих школа Сарајевско-романијске регије спремне су за почетак нове школске године. Љетни распуст је искориштен за кречење, чишћење и санацију школског простора“, навела је Ковачевићева.

Она је додала да су у школама одржана савјетовања представника Републичког педагошког завода и Министарства просвјете и културе, на којима су представљене нове мјере које се односе на јачање безбједности ученика и запослених.

„Од 1. септембра у школама ће бити присутни школски полицајци с циљем превенције вршњачког насиља и малољетничке делинкевенције у школама. Повећаће се број радника стручне службе – педагога и психолога, а на нивоу школа континуирано ће се радити на јачању сарадње са породицом ученика“, додала је Ковачевићева.

Она је рекла да је и наставни кадар спреман за почетак нове школске године, само у поједним школама још нису окончани конкурси, али и то се приводи крају.

„Свим ученицима пожељела бих срећан и успјешан почетак нове школске године“, додала је Ковачевићева.

У основним и средњим школама у Републици Српској у петак, 1. септембра, почиње нова школска година.

/Срна/