ОБИЉЕЖЕН ДАН ЧЕТВРТОГ БАТАЉОНА ВОЈНЕ ПОЛИЦИЈЕ ВРС

501

Служењем помена и полагањем вијенаца на споменик „Слава српском борцу“ у Источном Сарајеву обиљежен је Дан Четвртог батаљона Војне полиције који је дјеловао у саставу Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске /ВРС/.

Секретар Удружења ветерана Војне полиције Сарајевско-романијског корпуса ВРС Драган Пјевић рекао је новинарима да је кроз Четврти батаљон прошло 409 бораца од којих је 21 погинуо.

Пјевић је навео да је 30 војника одликовано највишим војним признањима.

Он је подсјетио да је прије пола вијека, 1972. године, формиран 288. батаљон Војне полиције, тада као јединица под директном командом Сарајевске армијске области, који је био смјештен у сарајевској касарни „Виктор Бубањ“.

„Јединица је 24. маја 1992. године након вишедневне блокаде, а по ранијем споразуму ЈНА и Предсједништва БиХ, напустила касарну Виктор Бубањ и измјештена је у касарну Слободан Принцип Сељо у Лукавици“, рекао је Пјевић.

Припадник војне полиције Данило Берибака подсјетио је да је од људства које је приступило ВРС 25. маја 1992. године формиран Четврти батаљон Војне полиције који је као приштабска јединица дјеловао у саставу Сарајевско-романијског корпуса.

/СРНА/