ОБУКА О ЈАЧАЊУ ГРАЂАНСКОГ УЧЕШЋА У ПРОЦЕСУ ДОНОШЕЊА ОДЛУКА НА ЛОКАЛНОМ НИВОУ

236

Савез општина и градова Републике Српске организовао је данас обуку одборника у граду Источно Сарајево о теми „Јачање грађанског учешћа у процесу доношења одлука на локалном нивоу“.

Предсједник Скупштине града Бранко Короман, поздрављајући присутне, истакао је значај оваквих обука.

„Обуке су важне за одборнике у локалним скупштинама и све актере друштвеног живота, а сам пројекат је значајан за град Источно Сарајево, односно, за развој и активности организација цивилног друштва са подручја града“, истакао је Короман.

Циљеви данашње обуке јесу упознавање одборника о важностима и облицима учешћа грађана и организација цивилног друштва у процесу доношења одлука, те допринос транспарентности и већем утицају грађана и организација цивилног друштва на процесе доношења одлука у јединицама локалне самоуправе.

Одборници ће, након обуке, препознати предности грађанског учешћа у доношењу одлука на локалном нивоу, идентификовати облике грађанског учешћа и укључивања организација цивилног друштва у свим фазама доношења одлука на локалном нивоу и бити мотивисани да у свом граду раде на увођењу нових механизама учешћа грађана у процесу доношења одлука.

Током обуке, презентоване су активности и резултати јавног позива у граду Источно Сарaјево у оквиру пројекта Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану – RеLОаD 2.

Регионални програм локалне демократије на Западном Балкану – RеLОаD 2, финансира Европска унија (ЕU), а имплементира Развојни програм Уједињених нација (UNDP).