УСВОЈЕН НАЦРТ РЕБАЛАНСА БУЏЕТА ОД 16.196.230 КМ

258

Одборници Скупштине града Источно Сарајево усвојили су данас Нацрт ребаланса градског буџета за ову годину у износу 16.196.230 КМ. Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман истакао је да је пројектовани Нацрт буџета већи за 1.400.000 КМ него буџетски оквир планиран крајем прошле године.

„Констатован је пад прихода од ПДВ-а за 230.000 КМ што је погодило све општине, али смо истовремено имали пораст непореских прихода у износу 340.000 КМ и можемо бити задовољни“, објаснио је Короман.

Како је казао, социјална давања су повећана и износе 360.000 КМ.

„На наредним сједницама предочићемо план капиталних инвестиција за ову, 2024. и 2025. годину у ком ће бити наведена градска улагања у свих шест општина“, рекао је Короман.

На данашњој сједници разматрана је и информација о заштити животне средине, са посебним освртом на област вода и заштиту изворишта воде за пиће. Короман је рекао да су одборници говорили о приоритетима, посебно када је ријеч о квалитету ваздуха.

Одборници су на данашњој сједници разматрали и информацију о стању у области средњег образовања на подручју града Источно Сарајево за 2022/23. годину.

Предсједник Короман казао је да је примјетан пораст броја ученика у средњим школама на подручју Источног Сарајева, с тим што је нешто мањи број ученика уписан на Сокоцу и Палама, али је повећан у Источном Новом Сарајеву и Источној Илиџи.

„Једно од приоритетних питања за нас у граду Источно Сарајево је изградња зграде Гимназије у Источној Илиџи. Ако будемо заједно дјеловали, можемо очекивати 2025. године реализацију тог пројекта“, истакао је Короман.

У име Клуба одборника СДС-а у Скупштини града Источно Сарајево Горан Шеховац рекао је да није било потребе да буду против Нацрта ребаланса буџета, али да су упутили одређене критике.

„Сматрамо да је потребно подједнако улагање у све градске општине. Клуб СДС-а спрема неколико амандмана којима ће покушати да утиче на приједлог буџета, а који се првенствено односе на издвајање за општине Источна Илиџа, Источни Стари Град и Соколац“, најавио је Шеховац.