ОДРЖАНА ИНФОРМАТИВНА СЕСИЈА ЗА ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ

362

Информативна сесија о побољшању адаптације на климатске промјене у примарној пољопривредној производњи у оквиру тренутно отворених јавних позива пројеката „ЕУ за пољопривреду“, „ЕУ за опоравак пољопривреде“ и „ЕУ фор бизнис рикавери“ одржана је данас у Градској управи Источно Сарајево.

Ламија Крнџија, представник УНДП-а у EU4AGRI  пројекту, рекла је да је овај јавни позив усмјерен ка побољшању адаптације првенствено на климатске промјене у примарној пољопривредној произвидњи у БиХ и да је у оквиру јавног позива за пољопривреднике укупно на располагању један милион КМ.

„Подносиоци пријаве могу тражити средства за пројекат у износу од 30 000 КМ до 300 000 КМ, али је потребно да осигурају властито учешће од 20%“, објаснила је Крнџија и додала да за овај јавни позив могу аплицирати представници занатско-услужне дјелатности, самостални предузетници, микро, мала и средња предузећа и задруге, с тим што подносилац пријаве мора да буде регистрован најмање двије године прије објаве јавног позива или је најмање двије године прије објаве јавног позива регистрован у РПГ-у, регистру пчелара или регистру клијената.

Она је навела да је циљ EU4AGRI-Recovery пројекта помоћ пољопривредницима при пољопривредном опоравку и да је, с тим у вези, након пандемије вируса корона, негативних климатских посљедица и климатских промјена, те расту цијена због тренутног дешавања у Украјини, препозната потреба и за овим јавним позивом.

„Циљ је и да се помогне у јачању отпорности пословања самих пољопривредника у примарној пољопривредној производњи“, додала је Крнџија.

Она је навела да потенцијални корисници, између осталог могу аплицирати за инвестирање у противградне мреже и системе за наводњавање, нагласивши да је неопходно да се потенцијални подносиоци инвестиција адекватно информишу о условима аплицирања.

Тадеј Матеља, власник предузећа које се бави пољопривредом и примјеном информационих технологија у тој области, наводи да му је циљ успостављање сарадње и повезивање са представницима других фирми, јер је, како каже, најтеже да пронађе заинтересоване кориснике.

Матеља истиче да је је један од разлога његовог учешћа у инфо сесији и детаљније упознавање о критеријумима и формалним условима јавног позива, који су, према његовим ријечима захтјевни, а који морају да буду испоштовани приликом аплицирања за пројекат.

Крајњи рок за пријаву заинтересованих корисника на јавни позив је 31. јул 2023. године, до 15.00 часова.

Инфо сесије биће одржане наредних дана у Бијељини, Бањалуци, Мостару, Орашју и Бихаћу.

Јавни позив за побољшање адаптације на климатске промјене у примарној пољопривредној производњи у БиХ објављен је у оквиру EU4AGRI-Recovery пројекта, ког финансира Европска Унија, а заједно га спроводе (UNDP) и Чешка развојна агенција.

Осим овог јавног позива, отворени су и јавни позиви за подршку инвестицијама намијењених убрзаној дигитализацији примарне пољопривредне производње, те побољшање адаптације на климатске промјене у примарној пољопривредној производњи у БиХ.

Тренутно су у оквиру три пројекта која подржава ЕУ у БиХ, оторени јавни позиви потенцијалним корисницима бесповратних средстава за мјеру подршке инвестицијама у прерађивачке капацитете и маркетинг пољопривредно-прехрамбених производа, те јавни позив за мјеру подршке увођењу иновација и информационо-комуникационих технологија у сектор пољопривреде.