ОДРЖАНА РАДИОНИЦА “SECAP-A” О КЛИМАТСКИМ ПРОМЈЕНАМА И ПОСТИЗАЊУ ЕНЕРГЕТСКЕ ТРАНЗИЦИЈЕ

655

У Градској управи Источно Сарајево јуче је одржан цјелодневни консултативни састанак – радионица Радне групе града Источно Сарајево за израду Акционог плана за одрживу енергију и климу (SECAP), на којој је разговарано о циљевима пројекта за постизање енергетске транзиције и суочавању са климатским промјенама. Састанку су присуствовали предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман, замјеник градоначелника Источног Сарајева Слободан Амовић, начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Љиљана Лиздек, те чланови Савјетодавне групе, представници градских општина, академске заједнице, јавних предузећа и установа, као и организација цивилног друштва на подручју Источног Сарајева.  

Предсједник Бранко Короман истакао је бављење угљен-диоксидом као приоритет, те нагласио значај свих  мјера које ублажавају утицај климатских промјена, али и начин прилагођавања на ове промјене. 

У радном дијелу састанка било је ријечи о основним инвентарима емисија гасова који праве ефекат стаклене баште „Baseline Emission inventori“ (BEI), те су предстаљене и предложене мјере смањења емисије стакленичких гасова.

Учесници су имали прилику да разговарају и о приједлогу нових мјера и активности, с циљем смањења утицаја и прилагођавања на климатске промјене.

Консултацијским процесом биће омогућен преглед очекиваних утицаја климатских промјена на територији града Источно Сарајево, с циљем израде нацрта најпотрбнијих мјера смањења утицаја на климатске промјене на територији Источног Сарајева.

Одлуком Скупштине града, Град Источно Сарајево је 31.3.2022. године покренуо процедуру израде „Акционог за одрживу енергију и климу – SECAP“, који као један од стратешких докумената, на много начина може допринијети развоју  Источног Сарајева. У првом реду, израдом поменутог Акционог плана поставиће се темељи за одрживи развој и обезбиједиће се дугорочна сигурност у снабдијевању енергијом.

Израда Акционог плана за за одрживу енергију и климу (SECAP) спроводи се у оквиру пројекта ЕУ за енергетску транзицију: Споразум градоначелника на Западном Балкану и у Турској (EU4 ENERGY TRANSITION: Covenant of Mayors in the Western Balkans and Türkiye). Пројекат заједнички финансирају Европска унија и њемачко Савезно министарство за економску сарадњу и развој.

На Западном Балкану пројекат спроводи GIZ, те се он у Републици Српској врши у сарадњи са Савезом општина и градова Републике Српске.