ПОЛОЖЕНИ ВИЈЕНЦИ И ЦВИЈЕЋЕ НА „НОВОМ ЗЕЈТИНЛИКУ“

179

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, замјеник градоначелника Источног Сарајева Слободан Амовић и предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман, заједно са делегацијама Републике Српске и Србије данас су, поводом Дана одбране Сарајевско-романијске регије у Одбмрабено-отаџбинском рату, положили вијенце код спомен-крста на Војничком гробљу „Нови Зејтинлик“ на Сокоцу гдје почива 949 погинулих српских бораца.

„Војничко гробље „Нови Зејтинлик“ у Сокоцу и манастир Светог Георгија на Равној Романији, на чијим су зидовима исписана имена више од 4.000 наших погинулих бораца, довољан су доказ колико је тешка и крвава била одбрана Сарајевско-романијске регије током протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата“, поручио је Ћосић.

Градоначелник Ћосић је објаснио да је мјесто на којем је данас обиљежен Дан одбране Сарајевско-романијске регије, мјесто на које се долази у тишини и са посебним поштовањем, те додао да је ово дан који симболише слободу коју сада живе становници у Источном Сарајеву и на овим просторима.

„Свим нашим борцима дугујемо вјечну захвалност, а уснулим херојима и незаборав и стално подсјећање на њихову жртву за српски народ и Републику Српску. Нека им је вјечна слава“, поручио је градоначелник Ћосић.

Вијенац је положила делегација Републике Српске у којој су министар унутрашњих послова Српске Синиша Каран, директор Полиције Синиша Кострешевић, потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Петко Ранкић и изасланик српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Бошко Томић.

И представници Амбасаде Србије у БиХ положили су вијенац, као и породица са два и више погинулих бораца, БОРС-а, те Трећег Република Српска пјешадијског пука Оружаних снага БиХ.

Пошту су одали и народни посланици овог краја Страхиња Башевић, Данијел Шкипина и Дарко Берјан, делегације градских општина, те организација проистеклих из Одбмрабено-отаџбинског рата.

На Војничком гробљу „Нови Зејтинлик“ претходно је служен помен поводом обиљежавања Дана одбране Сарајевско-романијске регије у Одбрамбено-отаџбинском рату у којој је живот положило више од четири хиљаде српских бораца.

Одбрана Сарајевско-романијске регије, била је један од најтежих задатака Војске Републике Српске у коме је Сарајевско-романијски корпус корпус одбио 35 офанзива непријатељских снага.

Овај корпус формиран је 22. маја 1992. године према налогу Главног штаба Војске Републике Српске, а његове јединице су биле размјештене на ширем подручју Сарајева.

На Војничком гробљу „Нови Зејтинлик“ на Сокоцу сахрањено је 949 погинулих бораца Сарајевско-романијског корпуса. У знак сјећања на погинуле борце, на Равној Романији је изграђен Манастир Светог Георгија, на чијим су зидовима у унутрашњости исписана имена више од 4.000 погинулих бораца овог корпуса.

Дан одбране Сарајевско-романијске регије обиљежава се у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиција ослободилачких ратова као историјски догађај од републичког значаја.