ОДРЖАНА СВЕЧАНА СЈЕДНИЦА ПОВОДОМ 30 ГОДИНА ГРАДА (ФОТО)

360

У Источном Сарајеву синоћ је одржана свечана сједница поводом 30 година од формалног настанка града, а том приликом додијељена су највиша признања – Грб града предсједницима Републике Српске Милораду Додику и Србије Александру Вучићу за допринос развоју града.

Признање за допринос развоју Источног Сарајева – Грб града додијељено је и Владама Републике Српске и Србије, те Митрополији дабробосанској Српске православне цркве, за предан рад на очувању духовности и саборности православног српског народа Сарајевско-романијске регије.

У име Вучића, Грб града је примио његов изасланик Милорад Вељовић, док је Владу Србије представљао амбасадор ове земље у БиХ Александар Ђорђевић.

Свечаној сједници присуствовали су и српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић и Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом.

Сједницу је отворио предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман, који је говорио о настанку и историји овог града, након чега је приказан архивски снимак са прве сједнице Српског града Сарајева.

Скупштина града додијелила је првом сазиву Скупштине Српског града Сарајева захвалницу, коју је преузео тадашњи предсједник Војислав Максимовић.

На свечаној сједници у Административном центру Владе Републике Српске у Источном Сарајеву одборници градске Скупштине једногласно су усвојили Резолуцију о правцима даљег развоја у којој је посебно истакнуто све што овај град баштини кроз традицију и историју.

Поред домаћина градоначелника Љубише Ћосића и Коромана, свечаној сједници присуствовали су бројни представници политичког, културног и вјерског живота града Источно Сарајаево, Републике Српске и БиХ.

Званице су имале прилику и да виде документарни филм „Егзодус поново“ режисера Сњежана Лаловића који садржи аутентичне кадрове исељавања 120.000 српског становништва Сарајева након потписивања Дејтонског мировног споразума, након чега су услиједила пригодна обраћања званичника.

Поводом великог јубилеја, захвалнице и по заставу града Источно Сарајево додјељене су актуелним сазивима скупштина градских општина Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа, Пале, Соколац, Источни Стари Град и Трново, а посебна признања уручена су и општинским борачким организацијама.

На овај дан прије 30 година донесена је Статутарна одлука о организацији Српског града Сарајева 13. марта 1993. године.

/Срна/