ПОВЕЋАН БРОЈ ПОЖАРА НА ПОДРУЧЈУ ИСТОЧНОГ САРАЈЕВА

701

На подручју Источног Сарајева у протеклих мјесец дана евидентирано је око 60 пожара изазваних људском непажњом приликом паљења ниског растиња и суве траве, рекао је старјешина градске Територијалне ватрогасно-спасилачке јединице Његош Вукадин.

„Неоубичајено висока температура за ово доба године и период без падавина узроковали су повећан броја пожара на отвореном простору, на ливадама, у ниском растињу. Шумских пожара није било, јер је температура  ноћу још врло ниска и има појаве мраза“, рекао је Вукадин.

Вукадин је апеловао да грађани који чисте имања и пољопривредници који раде на припреми земљишта за прољећну сјетву, радове изводе контролисано.

„Спаљивање корова требало би да се врши на безбједан начин, контролисано. Постоје методе уклањања и складиштења корова, на начин да се он искористи као ђубриво за наредну сезону. Уколико је заиста потребно спалити веће количине корова, спремни смо да по позиву изађемо на терен и надгледамо ове активности. Не можемо, ипак, бити присутни на свим локацијама у граду гдје се обављају овакве врсте радова, па још једном позивамо грађане на опрез и одговорност “, нагласио је Вукадин.

Вукадин је рекао да највише пожара има током викенда, када већи број грађана борави на излетиштима или на својим имањима.

 „Највећи број интервенција имамо недјељом. Ватра  која није прописно угашена или измакне контроли, прошири се и изазове пожар на сувој трави и ниском растињу. У оваквим ситуацијама, најважније је да имамо благовремену дојаву, како бисмо на вријеме интервенисали и спријечили пожар ширих размјера “, истакао је Вукадин.

Према ријечима Вукадина, Територијална ватрогасно-спасилачка јединица Источног Сарајева посједује савремену опрему и возила за гашење свих врста пожара.

„Имамо довољан број запослених, који пролазе континуирану обуку. Располажемо потребном опремом за заштиту и спасавање од пожара, ватрогасним возилима за гашење свих врста пожара и оспособљени смо да у сваком тренутку одговоримо задацима“, нагласио је Вукадин.