ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О АКЦЕЛЕРАТОР ПРОГРАМУ ПОДРШКЕ ИНОВАТИВНИМ ИДЕЈАМА

633

У Источном Сарајеву данас је потписан споразум о сарадњи на спровођењу акцелератор програма који је намијењен иновативним почетницима у послу са подручја града који желе што прије да пронађу тржиште за своје производе и услуге. Јавни позив за учешће у програму биће расписан у понедјељак, 5. априла и биће отворен до 19. априла.

Споразум о сарадњи потписали су представници Развојне агенције Републике Српске и Економског факултета Пале, града Источно Сарајево, Градске развојне агенције Источно Сарајево, Завода за запошљавање Српске и општина у саставу града. Споразум је, у име Градске управе Источног Сарајева, потписао замјеник градоначелника Данко Вучетић.

Замјеник директора Развоје агенције Српске Марица Берић рекла је да је Развојна агенција Републике Српске до сада спровела пет успјешних акцелератор програма, те да је укупно било 75 учесника, од којих је 48 завршило програм, а 32 идеје су добиле и финансијску награду.

Замјеник градоначелника Источног Сарајева Данко Вучетић рекао је да Градска управа, као партнер Развојној агенцији Републике Српске, први пут учествује у реализацији овог програма.

Вучетић је казао да је овај програм добро дошао у неповољној пословној и привредној клими, која се рефлектује и на подручје града Источно Сарајево. Вучетић је истакао да град, са својих шест општина, креира привредни амбијент и настоји да га сваке године побољша.

Замјеник градоначелника нагласио је да постоје одређене аномалије када је ријеч о појединим привредним субјектима у локалним заједницама, због којих привредници који годинама послују долазе у ситуацију да престану са радом, што се не смије дозволити.

„Имамо ситуацију да једно предузеће са 51 радником, у овом времену нема сировине. То се не смије дозволити. Конкретно ријеч је о предузећу Чајевић комерц у општини Соколац, које је због недостатка сировине принуђено да прекине производњу“, појаснио је Вучетић.

Вучетић је рекао да Развојна агенције Српске активно учествује у креирању пословног амбијента и препознавања амбиција код почетника у послу, док је на другој страни присутно обустављање производње и могуће затварање фирми која послују више од 20 година.

Декан Економског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Радомир Божић поручио је да ће овај факултет својим стручним особљем пружати помоћ почетницима који буду учествовали у акцелератор програму, те подсјетио да је прије двије године на Економском факултету организована платформа „Студентски предузетнички инкубатор“, која је студентима помагала у реализацији иновативних пословних идеја.

Интензиван двомјесечни акцелератор програм подршке, чија ће реализација почети ускоро, обухвата бесплатну обуку током које учесници добијају знање потребно за пословни успјех, бесплатну савјетодавну подршку ментора са предузетничким искуством и знањем из одређених области, административну и техничку подршку за коришћење средстава из различитих програма финансирања, могућност представљања пословних планова потенцијалним инвеститорима, промоцију и међународно повезивање.