СОКОЛАЦ- Вртић добио нови изглед

662

На Сокоцу су данас завршени радови на прве двије фазе утопљавања објекта вртића, укупне вриједности око 250.000 КМ, рекао је Срни начелник општине Милован Бјелица и додао да слиједе још двије-три фазе.

Он је напоменуо да су радови извршени у оквиру пројекта енергетске ефикасности, чија је укупна вриједност на објекту овог вртића процијењена на 500.000 КМ.

Директор ове предшколске установе Биљана Косорић рекла је Срни да су радови на замјени столарије почели у новембру прошле године и да ће, осим много љепшег и веселијег изгледа, захваљујући донаторима, вртић од сада издвајати знатно мање средства за загријаваје просторија.

Она је нагласила да је за овај пројекат аплицирала општина Соколац, која је и оснивач вртића, а подржало га је више донатора.

У прве двије фазе, како је навела, замијењена је фасадна столарија и утопљавање фасаде на објекту, који је грађен прије 40 година.

Косорићева је додала да су због лоших услова током зиме радови су били прекинути и да су настављени крајем фебруара, чим су то временски услови дозволили.

Она је изразила наду да ће у наредним фазама пројекта, како је предвиђено, бити извршена реконструкција крова и „машинског дијела“, што подразумијева замјену инсталација гријања и постављање унутрашње лед расвјете.

Косорићева је нагласила да се у овом објекту годинама водило рачуна о свему, па је веома добро очуван, али је неопходно додатно улагање с обзиром на то да је изграђен 1981. године.

„Општина Соколац и ова установа сигурно не могу обезбиједити средства за реконструкцију овог објекта, тако да наде полажемо у помоћ донатора и обезбјеђење средстава кроз пројекте“, истакла је Косорићева, додајући да у томе види једино рјешење да вртић и даље служи својој сврси.

Радови на објекту соколачког вртића почели су 2. новембра прошле године, а у реализацију овог пројекта укључени су УНДП, Свјетска банка, Министарство просторног уређења, грађевинарства и екологије Републике Српске и локална управа на Сокоцу, која је припремила потребну документацију и обезбиједила дио средстава.

Извођачи радова су фирме „Марвел“ са Пала и „Техноградња“ из Фоче.

/Срна/