ПОЧЕЛА ПРИПРЕМНА НАСТАВА ЗА ПРВАЧИЋЕ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ

217

У основним школама на подручју Источног Сарајева данас почиње тромјесечна припремна настава која ће помоћи будућим првачићима да лакше усвоје одређене навике, стекну потребна знања и вјештине, прије званичног уписа у први разред основне школе, у школској 2024/2025. години. Према првим подацима, на подручју Источног Сарајева осјетан је пораст броја ученика који ће ове године похађати први разред основне школе.

Припремна настава ове године организована је у свим основним школама на подручју Источног Сарајева, осим у Основној школи „Соколац“, те у двјема паљанским основним школама, због тога што будући првачићи похађају предшколски програм у вртићима.

У Основној школи „Мокро“, у општини Пале, наставу припремног програма похађаће 16 ученика.

У Основној школи „Свети Сава“ у Трнову ове године у први разред кренуће 14 малишана, што је за осам ђака више у односу на прошлу годину, али и више у односу на број уписаних ученика претходних година у овој општини.

У Основној школи „Алекса Шантић“ у Војковићима, у Источној Илиџи, припремну наставу похађаће 30 првачића, у Основној школи „Петар Петровић Његош“ припремни програм похађаће 29 ученика, док ће припремну наставу у Основној школи „Јован Дучић“ у Касиндолу похађати 27 првачића.

У Основној школи „Свети Сава“ у Источном Новом Сарајеву за овај програм пријављено је 75 првачића.

Дјеца која иду у вртиће неће бити у обавези да похађају предшколску наставу, јер програм припремне наставе већ похађају у овим установама.

Током периода припремног програма, који ће трајати до 31. маја, предвиђени су и љекарски прегледи, те педагошка тестирања првачића.