ПРАВОСЛАВНО ХУМАНИТАРНО УДРУЖЕЊЕ „СВЕТИ САВА“: КАДА ПОМАЖЕМО ДРУГИМА, ПОМАЖЕМО И СЕБИ

417

Православно хуманитарно удружење “Свети Сава” из Пала основано је у фебруару прошле године, када су чланови мање вибер заједнице, која је бројала тек неколико десетина чланова, дошли на идеју да  оснују удружење које ће бити доступно већем броју грађана и корисника. Да је ова одлука била оправдана, говори чињеница да су, и као мала вибер заједница, успјели да обезбиједе знатна материјална средства у различитим хуманитарним акцијама, а убрзо им се придружио и много већи број грађана.

Члан удружења, Јелена Голијанин, каже да сада имају око 180 чланова, што показује да је оснивање оваквог удружења било потребно локалној заједници. Чланови овог удружења су, како истиче, људи добре воље, који имају жељу да допринесу побољшању квалитета живота грађана општине Пале.

„Удружење је, првенствено, основано с циљем да материјално и нематеријално помогнемо нашим угроженим грађанима.Осим тога, трудимо се да својим дјеловањем допринесемо очувању српске традиције и баштине, помогнемо светиње, организујемо поклоничка путовања и духовне вечери, подржимо културне скупове и слично. Различитим акцијама директно помажемо све набројано, а до сада смо имали прилику да, у сарадњи са другим организацијама и институцијама, допринесемо реализацији одређених акција“, каже Голијанин.

Голијанин наводи да су успоставили коректну сарадњу са локалном заједницом и свим надлежним институцијама, иако желе да дјелују независно од било каквог политичког утицаја.

„У нашем интересу је да дјелујемо независно од било каквог политичког или другог утицаја, али свакако нам је битно да са свима имамо коректан однос и отворену сарадњу. Свјесни смо да успјех једне организације мора бити подржан са различитих страна, те да само пружена рука са наше стране може изградити успјешну организацију. Посебно нам је значајна чињеница да смо благослов за оснивање удружења добили управо од митрополита дабробосанског, господина Хризостома“, истакла је Јелена Голијанин.

До сада су, каже, организовали десетак већих акција, али су имали и много мањих активности, када је била потребна брза реакција и прикупљање новчаних средстава у кратком временском року.

„У таквим акцијама, највише смо се ослањали на прикупљање средстава путем вибер групе у којој се налази велики број наших чланова, учесника у акцијама, а одређена средства обезбјеђивали смо и путем чланарине, тако да коначан број акција које смо до сада реализовали досеже и до неколико десетина“, истакла је Голијанин.

И ове године планирају Васкршњу акцију, којом би помогли 40-ак социјално угрожених породица, којима ће, према ријечима Јелене Голијанин, пружена рука и подршка током великог православног празника, бити далеко значајнија од саме материјалне помоћи.

„Наша прва већа акција прошле године је била управо Васкршња акција, гдје смо уз подршку угоститељских и трговачких објеката на подручју наше општине прикупили значајнија материјална средства и обезбиједили пакете са основним животнима намирницама за социјално угрожене породице. Исту акцију покренули смо и ове године, а идеја нам је да за 40-ак социјално угрожених породица из наше општине обезбиједимо пристојну Васкршњу трпезу“, прецизирала је Голијанин.

У удружењу „Свети Сава“ кажу да у хуманитарним акцијама учествује велики број грађана Пала, те да су захвални својим суграђанима за подршку коју им свакодневно пружају на различите начине.  То, како наводе, даје смисао њиховим активностима.

„Жао нам је што морамо да кажемо да у нашим локалним заједницама има много људи који су у стању социјалне потребе. Свакодневно добијамо информације о људима којима је нека врста материјалне или нематеријалне помоћи потребна. Kолико год смо срећни када некоме помогнемо, тешко нам падне што нисмо у могућности да помогнемо свима. Живимо у тешком времену и знамо да је немогуће баш свакоме помоћи, али то нас никако неће спријечити да дајемо све од себе, јер ако у животу барем једном таквом људском бићу помогнемо, сматрамо да смо урадили много“, наглашава Јелена.

Иако често чујемо да живимо у времену нарушених моралних и етичких вриједности, самољубља, поуздано знамо да је нашим људима јако мало потребно да изађу из тог стања, да се покрену и почну да позитивно размишљају, истичу у удружењу.

„Потребно је било да их само неко покрене на акцију, да им да простора да дјелују, да им да потврду да то што су учинили и дали заиста одлази у праве руке. Нажалост, свјесни смо чињенице да људи имају неповјерење у поједине организације и удружења као што је наше. Иако нисмо заговорници јавног приказивања доброчинства, трудимо се да оне највеће акције, ипак, учинимо доступним јавности и тако покажемо људима да њихов ангажман има резултат“, наглашава Голијанин.

Неопходно је да користе друштвене мреже, али и средстава јавног информисања, како би послали  повратну информацију о ономе што су урадили, јер, како кажу, не смију остати имуни на чињеницу да се то од њих и очекује.

„Можемо рећи да наши суграђани, заиста, имају довољно емпатије, али је потребно да неко покрене то добро у људима. Трудимо се да ми будемо тај покретач. Вјерујемо да наша прича има потенцијал и да ћемо га сви заједно искористити на најбољи могући начин. Срећни смо, јер осим што смо помогли значајном броју људи до сада, помогли смо и себи, својим душама. Ово удружење нам је донијело и нека нова пријатељства, кумства, брачне заједнице, надамо се и новорођеним душама, а то је наша духовна и материјална ризница“, закључила је Јелена Голијанин.

/Град Источно Сарајево/