ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА ХИРУРГА СЛАВКА ЖДРАЛА

487

Књига „Борба моја за животе других“, чувеног хирурга из Источног Сарајева Славка Ждрала, у којој је описана улога медицинских радника у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату и стварању Републике Српске, представљена је синоћ у Источном Сарајеву.

Ждрале је новинарима рекао да је књигом, коју је припремао скоро три године, желио да од заборава сачува борбу медицинског особља које је у протеклом рату несебично пружало помоћ болесним и рањеним.

„Ми смо помагали онима који су били у првом ешалону и зато сматрам да су здравствени радници чинили други ешалон и један од стубова одбране Републике Српске. Учешће медицинског особља у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату је каректеристично јер они нису мобилисани, већ су добровољно кренули и учинили што су учинили због своје хуманости, етике и патриотизма“, истакао је Ждрале.

Ждрале наглашава да је учинак српских љекара на сарајевском подручју признат у цијелом свијету и објављен у озбиљним свјетским часописима.

„Због тога сам желио да кажем да то није радио појединац, већ организовани људи који се зову здравствени радници. Овом књигом желим да укажем на те људе и тим који сам водио. Желим да се зна за све те људе, без обзира коју су улогу имали“, испричао је доктор Ждрале.

Према његовим ријечима, оног тренутка када је на подручју Сарајева почео рат више од 100.000 људи је остало без икакве здравствене заштите, а српске снаге на терену нису имале ниједну озбиљнију болницу.

„У том хаосу здравствени радници су створили све то. Имали смо неколико болница на овом подручју. То је један огроман и немјерљив допринос, а то знамо ми и они које смо спасили“, истакао је Ждрале.

Ждрале наводи да је у књизи посебно описао егзодус сарајевских Срба, што му је, како је навео, најтеже пало.

Рецензент књиге Марко Вуковић сматра да је Ждралова књига дошла у право вријеме, јер је протекло довољно времена да се ратне страсти стишају, па је у њој изнесена чиста истина без имало набоја и без икаквих претјеривања.

„У рату је свакоме тешко, а љекарима, посебно хирурзима, можда и најтеже. Медицина у рату је хирургија. Претурили смо ми ти преко леђа, па смо то осјетили. Било је то вријеме – можеш или не можеш, а ко није могао, отишао је. Тако је то у сваком рату“, каже Вуковић, хирург у пензији.

О књизи су још говорили и правник и социолог Јово Космајац, новинар Мирослав Јанковић, а прочитана је и писана порука некадашњег предсједника Народне скупштине Републике Српске Драгана Калинића, те људи којима је доктор Ждрале спасио живот.

Промоцији књиге, која је одржана у Културном центру Источно Ново Сарајево, присуствовали су, између осталих, градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, начелници општина Источна Илиџа Маринко Божовић, Трново Драгомир Гаговић, те Сокоца Милован Бјелица.

/Срна/