ПРЕДСТАВЉЕНА СТРАТЕГИЈА РАЗВОЈА ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ

363

Представљена је, трећа по реду, Стратегија развоја локалне самоуправе у Републици Српској, за период 2023-2029. године. Укључује четири циља и 14 приоритета, а главни фокус је унаприједити управљање имовином јединица локалне самоуправе.

Министар управе и локалне самоуправе Сенка Јујић је истакла да овим документом Влада Републике Српске показује да је и даље опредијељена да доноси рјешења и мјере с циљем децентрализације локалне самоуправе.

– За реализацију стратегије биће потребно око 7,74 милиона КМ, дио ће бити обезбијеђен из буџета Српске, а дио из јединица локалне самоуправе, донаторских, редовних и пројектних средстава – рекла је Јујићева новинарима.

Предсједник Савеза општина и градова Републике Српске Љубиша Ћосић рекао је да је Стратегија добар и квалитетан документ, а да локалне заједнице очекују да Влада настави да буде њихов партнер.

– Треба нам шири финансијски оквир како у дијелу индиректних, тако и директних пореза, у дијелу расподјеле тих пореза. Ако идемо у правцу децентрализације и тога да се на локалном нивоу рјешава много животних ствари, онда то значи да морамо и више финансија добити и боримо се за то -навео је Ћосић.

Он је додао да су бољи приходи од пореза на непокретности, али да је и у том дијелу важно заједно са републичким институцијама, Пореском управом и Републичком управом за геодетске и имовинско-правне послове, ширити базу и радити на бољим процјенама вриједности некретнина, а тиме остваривати и већи приход.

Ћосић је истакао да се мора посветити значајна пажња неразвијеним и изразито неразвијеним локалним зајендицама, којих у Српској има 33, као и демографским проблемима са којима се сусреће значајан број локалних заједница.

Представник УНДП-а у БиХ Горан Штефатић рекао је да су препознали да постоји простор гдје би могли искуством и знањем да допринесу изради овог документа, који ће им олакшати било какву будућу сарадњу и подршку јединицама локалне самоуправе.

Он је навео да је доста пројеката које реализују у локалним заједницама, те да ће и у наредном периоду, кроз разне пројекте, подржати оно што је наведено у овој стратегији.

/РТРС/